30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Salvini pošilja policijo na mejo s Francijo, zato se bo z njim srečal njegov francoski kolega

Francoski notranji minister Christophe Castaner se je danes kritično odzval na izjavo italijanskega kolega Mattea Salvinija, da Italija na mejo s Francijo zaradi vračanja prosilcev za azil pošilja policijo. Kot je dejal, želi o tem vprašanju v bližnji prihodnosti razpravljati z ministri na ravni EU, napovedal pa je tudi srečanje s Salvinijem.

 

Italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Salvini je v soboto na družabnih omrežjih zapisal, da zaradi vračanja prosilcev za azil iz Francije v Italijo na mejo pošilja policijo. To je napovedal potem, ko je Francija vrnila tri prosilce za azil nazaj v Italijo, kar je Francija sicer opisala kot rutinski postopek.

Kot je zapisal Salvini na družabnih omrežjih, v Claviere, italijansko vas na meji, pošilja policijo. Že pred tem pa je objavil posnetek, na katerem je francoski obmejni stražnik v to italijansko obmejno vas z avtom pripeljal in odložil tri prosilce za azil. Kot poroča nemški Deutsche Welle, je Salvini zato zahteval tudi odgovore francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Novi francoski notranji minister Castaner je v pogovoru za današnji francoski časnik Journal du Dimanche, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, poudaril, da brez sodelovanja ne more biti rešitev. “Enostranske odločitve ne morejo prinesti napredka,” je prepričan.

Castaner je med drugim pozval k srečanju francoskih in italijanskih policijskih vodij, z namenom da bi bolje uskladili nadzor nad migracijami, poroča dpa.

Salvini je sicer že v začetku tedna zahteval jasen odgovor Francije, ko so tamkajšnje oblasti priznale, da so migrante vračale pomotoma. “Vstop na italijansko ozemlje brez dovoljenja italijanske policije je bila napaka. Policija ni imela pravice vstopiti na italijansko ozemlje,” je v opravičilo dejala predstojnica departmaja Hautes-Alpes na meji z Italijo Cecile Bigot-Dekeyzer. Salvini pa je opozoril, da dejstvo, da so francoski policisti v italijanskem gozdu pustili migrante, ne more biti ne napaka in ne incident. “Kar se je zgodilo v Claviereju, je nezaslišan prestopek proti naši državi,” je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine