11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Salvini bi bil že jutri pripravljen spet uvesti nadzor na Brennerju

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je danes morebiten ostrejši nadzor za zajezitev migracij, ki ga zaradi odločitev v Nemčiji na svojih južnih mejah pripravlja Avstrija, ocenil kot pozitivno novico za Rim. “Za nas bi to bil dober posel,” je dejal in pojasnil, da več migrantov iz Avstrije nezakonito vstopi v Italijo kot obratno.

“Že z jutrišnjim dnem bi bil pripravljen znova uvesti nadzor na Brennerju (mejnem prehodu z Avstrijo), saj bi imeli mi od tega zgolj koristi,” je za italijanski radio Rai dejal vodja desničarke stranke Liga, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

“Sem za odprte meje. Če želi Avstrija zaščititi svoje južne meje, pa ima do tega pravico. Avstrijski problemi izhajajo s severa, z meje z Nemčijo, bolj kot z juga,” je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še dejal Salvini.

Salvini popoldne načrtuje telefonski pogovor z avstrijskim kolegom Herbertom Kicklom, prav tako pa se bo po telefonu pogovarjal z nemškim kolegom Horstom Seehoferjem.

Potem ko so v Nemčiji ponoči dosegli dogovor o vzpostavitvi tranzitnih centrov na nemško-avstrijski meji, je avstrijska vlada danes sporočila, da pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo.

Novice iz Avstrije in Nemčije je danes za dpa komentiral tudi župan občine Brenner Franz Kompatscher.

Tudi Kompatscher deli vtis, da trenutno več ljudi pride iz Avstrije v Italijo kot obratno. Sicer pa na meji že sedaj preverijo vsak vlak in vsak tovorni vlak, je dodal župan.

Razmere na Brennerju so zelo mirne tudi po mnenju deželnega glavarja Južne Tirolske Arnoja Kompatscherja. Po njegovem mnenju pa so trenutno migracije v in iz Italije v Avstrijo nekako uravnotežene.

Zadnje novice

Sorodne vsebine