15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Salman Rushdie o levičarskih študentskih protestih: »Mar si levica na Zahodu želi še ene države, podobne talibanskemu režimu?«

Piše: C. R.

Znani pisatelj Salman Rushdie, ki trenutno uči na Newyorški univerzi, je nedavno v podcastu, ki ga je objavila nemška radiotelevizija Rundfunk Berlin-Brandenburg  spregovoril o propalestinskih protestih študentov. Pri tem se čudi zakaj »progresivna« levičarska mladina očitno podpira teroristično totalitarno skupino kot je Hamas.

Ustanovitev palestinske države v trenutnem stanju bi po njegovo pomenila ustanovitev države, ki bi bila podobna talibanski oblasti. Kot je dejal, se je Rushdie sicer tudi sam večino svojega življenja zavzemal za palestinsko državo, vendar pa bi jo, če bi nastala v tem trenutku, vodil Hamas, kar bi pomenilo oblast podobno Talibanom in satelitsko državo Irana.

Ravno zaradi tega je začuden, da t.i. »progresivci« in levičarji tako zagrizeno podpirajo Palestino. Spraševal se je mar to pomeni, da hoče levica na Zahodu ustanovitev države tik ob Izraelu, ki bo najbližja iranskem ali talibanskem režimu?

(2) Žiga Turk on X: “Brezglavim domačim priznavalcem Palestine priporočam 25 sekund, ki se začnejo na 0:40. https://t.co/UQ7eToOozw” / X

»Dejstvo je, da mora biti po mojem mnenju vsak človek trenutno zaskrbljen zaradi dogajanja v Gazi, saj je število nedolžnih smrtnih žrtev veliko«, je dejal, ob tem pa dodal, da bi bilo v sklopu tega potrebno omeniti tudi Hamas, ki je, kot je dejal, začel spopade in je teroristična organizacija.

Glede protestov, ki so bili organizirani tudi na Univerzi v New Yorku, kjer predava, ima mešano mnenje. Medtem, ko misli, da imajo študenti pravico do demonstracij, je treba poskrbeti za varnost vseh študentov. Kritičen je bil tudi do uničevanja in zasedanja stavb, ki ga povzročajo študentski protestniki.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine