13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Ruski uporniki proti Putinu ujeli pripadnike ruske vojske

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Skupina ruskih vojakov, nasprotnikov Kremlja, je izvedla nov prodor v rusko ozemlje, v regiji Begorod, kjer jim je uspelo zajeti skupino pripadnikov regularne ruske vojske. Sedaj so javno sporočili, kakšna bo njihova usoda. Predali jih bodo ukrajinskim oblastem. 

Rusi prostovoljski korpus je v ta namen posnel in objavil posebno video sporočilo, na katerim je jasno vidnih 10 vojakov v ujetništvu, dva od teh sta na bolniških posteljah, poroča Jutranji list.

Na posnetku naj ne bi bili vsi vojni ujetniki ruskih nasprotnikov Kremlja.

 

Ruski prostovoljski korpus je skupaj z borci Legije Svobode Rusije prevzel odgovornost za niz napadov znotraj ruskega zemlja. Njihov namen se je boriti proti režimu v Kremlju. Nekateri analitiki so poleg njihovih motivacij našteli tudi strateški pomen njihovega delovanja. Kot navajajo, je ta dvojni, po eni strani preusmeriti resurse ruske vojske iz kritičnih točk, kjer pričakujejo ukrajinsko protiofenzivo, na manj zavarovana področja.

Image

Zavzeto rusko ozemlje.

Po drugi strani pa imajo tovrstne ekskurzije tudi močan učinek na javno mnenje ruskega prebivalstva, ki mu tako postaja jasno, da režim v Kremlju ni nepremagljiv, ruska vojska pa le s težavo obvladuje trenutne razmere.

Protirežimski borci so hoteli govoriti z guvernerjem regije
Guverner Belgoroda, kjer so bili ruski vojaki zajeti, Vječeslav Gladkov, je uvodoma pristal na pogovor z predstavniki protirežimskih sil, a le pod pogojem, da ruski vojaki ostanejo živi. “Saboterska skupina je prišla, sedaj se boji odvijajo v Novi Tavolanki,” je uvodoma komentiral Gladkov in dodal, da upa, da bodo kmalu vsi likvidirani. Na socialnih medijih je zapisal: “Edino, kar mi preprečuje, da bi se z njimi pogajal, je to, da so naši ljudje morda že mrtvi. V kolikor niso, naj pridejo na mejni prehod Šebekino med 5. in 6. uro popoldne. Zagotavljam jim varnost.”

Kljub izpolnjenemu pogoju, kot je jasno iz posnetka, borci na posnetku navajajo, da se Gladkov ni pojavil na dogovorjenem mestu sestanka. Gladkov v izjavi za javnost kasneje dogovorjenega sestanka ni omenjal več.

Rusko obrambno ministrstvo sicer trdi, da so strli protirežimske borce in jih pregnali iz ruskega ozemlja. Ruske oblasti ne priznavajo, da gre za protirežimske borce. Trdijo, da gre za ukrajinske “saboterje”.

Ukrajinci zanikajo vpletenost
Ukrajinci po drugi strani zanikajo vsakršno vpletenost. “Ti ruski ljudje so prijeli za orožje proti svoji volji. Kmalu bodo Rusi ugotovili vso zlobo in nepravičnost vojne, ki jo je začel Putin,” trdi eden od borcev na posnetku.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine