22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Ruski tank uničil center Karitasa v Mariupolu

Piše: Damian Ahlin

Center Karitasa v Mariupolu je uničil ruski tank. V napadu je bilo ubitih sedem ljudi, ki so se skrivali pred obstreljevanjem in iskali varnost. Med mrtvimi sta dva uslužbenca Karitasa.

Ruske sile še naprej pritiskajo na strateško pristaniško mesto Mariupol, ki ga ukrajinske enote obupno poskušajo braniti, in na vzhodu Ukrajine, kjer Kijev kmalu pričakuje veliko ofenzivo.

O razmerah v Mariupolu, ki ga je 40 dni oblegala ruska vojska in je bil v veliki meri uničen, pa so poročali nasprotujoče si informacije.

Podžupan mesta Sergej Orlov je povedal, da se boj za Mariupol nadaljuje. Rusi so začasno zasedli del mesta. Ukrajinski vojaki še naprej branijo središče in jug mesta ter industrijska območja.

Po besedah svetovalca ukrajinskega predsednika Mihaila Podoljaka je tam umrlo več deset tisoč ljudi, 90 % hiš pa je bilo uničenih. Ukrajinski vojaki so obkoljeni in blokirani.

Moskva si je za prednostni cilj postavila popolno osvojitev Donbasa, Kijev pa je napovedal, da kmalu pričakuje veliko ofenzivo v tej regiji ob meji z Rusijo, katere del je od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov.

Po naših informacijah je sovražnik tik pred zaključkom priprav na napad na vzhodu. Napad se bo zgodil zelo kmalu, je opozoril tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Oleksandre Motuzianik.

Analitiki menijo, da želi Putin, ki ga ovira trd ukrajinski odpor, doseči zmago v tej regiji pred vojaško parado 9. maja na Rdečem trgu, s katero bo obeležil sovjetsko zmago nad nacisti.

Vir: elmundo.es

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine