3 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Ruski predsednik brez milosti: Putin zastrupljenega Skripala javno označil za izdajalca domovine in ničvredneža

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala označil za “izdajalca domovine”. Ob tem je še priznal, da je Moskva ob njegovi izpustitvi iz zapora leta 2010 vedela, da sodeluje s tujimi obveščevalnimi službami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Putin je Skripala ob robu gospodarskega foruma v Moskvi najprej oklical za “ničvredneža”. “Je le vohun, izdajalec domovine,” je dodal.

Upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za deset ruskih vohunov, ki jih je prijela ameriška FBI, ima azil v Veliki Britaniji.

Sergeja Skripala in njegovo hčerko so 4. marca našli nezavestna na klopi v angleškem Salisburyju. Oba sta za las ušla smrti in trenutno prebivata na skrivni lokaciji. Njuna zastrupitev je sprožila hudo diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo.

London je v začetku septembra za napad na Skripalova obtožil dva pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe GRU. Voditelji Velike Britanije, ZDA, Nemčije, Francije in Kanade pa so nekaj dni pozneje v skupni izjavi izrazili “polno zaupanje” v britansko stališče.

Zadnje novice

Sorodne vsebine