22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Ruski oligarhi iz Putinovega kroga na gospodarskem forumu v Davosu niso zaželeni

Več ruskih oligarhov, ki so na Washingtonovem črnem seznamu, kot sta Oleg Deripaska in Andrei Kostin, je prejelo namig, da niso zaželeni na januarskem Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Davosu, je v torek poročala francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na različne vire.

 

Kostin, direktor ruske državne banke VTB in zaveznik predsednika Vladimirja Putina, je prejel takšno sporočilo od ustanovitelja WEF Klausa Schwaba, so sporočili iz VTB. Po besedah banke naj bi Kostin svoje mnenje o tej odločitvi udeležencem foruma kmalu predstavil v odprtem pismu.

Banka je zadevo komentirala, potem ko je Financial Times poročal, da Kostin kot tudi milijarderja Deripaska in Viktor Vekselberg ne smejo na letošnje prestižno srečanje vodilnih svetovnih politikov, gospodarstvenikov in akademikov. Po poročanju Financial Times naj bi bila takšna odločitev sprejeta pod pritiskom iz Washingtona.

ZDA so sankcije proti ruskim oligarhom uvedla v začetku leta, da bi kaznovale Rusijo za mednarodno agresijo in prizadele Putinove podpornike. Deripaska je maja odstopil z mesta direktorja svojega podjetja aluminija Rusal, da bi podjetje zaščitil pred ameriškimi sankcijami.

Po besedah virov blizu Deripasku se ta letošnjega foruma ne namerava udeležiti, saj več ne vodi Rusala.

Trojica oligarhov se je v preteklih letih foruma v Davosu udeleževala. Zlasti Deripaska je bil znan po tem, da je v času foruma gostil razkošne zabave. Putin se srečanja ni udeležil že desetletje, ampak je nanj raje pošiljal vladne predstavnike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine