0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Ruski Gazprom zagrozil, da bo Moldaviji prekinil dostavo plina

Piše: Jože Jan

Včeraj je potekel ultimat ruskega energetskega podjetja Gazprom, da Moldavija takoj plača 60 milijonov evrov od približno 600 milijonov skupnega dolga za dobavo plina. Če Kišinjev ne plača dolga, bi lahko Gazprom prekinil dotok plina Moldaviji, eni najrevnejših evropskih držav. In to med trenutnim valom polarnega mraza in v kontekstu energetske krize.

Grožnjo je Gazprom sporočil Moldavcem v ponedeljek in jim dal na voljo samo 48 ur, da izplačajo 10% dolga, je opozoril tiskovni predstavnik ruskega podjetja Sergej Kupriánov. V izjavah za rusko televizijo NTV je dejal, da je »v Gazpromu veliko razočaranje, ker Moldavija ne izpolnjuje pogodbenih zavez.«

Moldavski premier Andrej Spinu trdi, da bo njegova vlada »izpolnila svojo obveznosti« s tem, da bo lokalnemu podjetju Moldovagaz pomagala odplačati nakopičen dolg. Moldavski parlament naj bi danes odločil o dodelitvi proračunskih sredstev za poplačilo Gazpromovega dolga, a bi to utegnilo biti prepozno.

Gazprom je 1.novembra podaljšal pogodbo z Moldavijo za oskrbo s plinom za naslednjih pet let, čeprav s pogojem, da se poravna predhodni dolg.

Zaradi napetosti med Kišinjevom in Moskvo je moldavska vlada razglasila izredno stanje. Gazprom je nepričakovano zvišal cene, kar je presenetilo moldavsko vlado. Moldavija je ena jabolj revnih držav vzhodnje Evrope in ima nekaj več kot dva milijona in pol prebivalcev. 

Vir: ABC, Španija

Zadnje novice

Sorodne vsebine