24.7 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Ruski »car« z obsežnim dosjejem sodelovanja s tajnimi službami: v arhivu Stasija odkrili Putinovo izkaznico

V arhivu nekdanje vzhodnonemške tajne policije Stasi, ki je pred padcem berlinskega zidu leta 1989 delovala v Nemški demokratični republiki, so našli identifikacijsko izkaznico ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kot so ob tem v torek poudarili v arhivu, najdba še ne pomeni, da je bil Putin vohun te zloglasne tajne policije.

 

Putinovo izkaznico so odkrili med podrobno preiskavo povezave Stasija s sovjetsko tajno službo KGB, poroča britanski BBC.

Vodja arhiva Stasija v mestu Dresden na vzhodu Nemčije Konrad Felber je povedal, da je Putin izkaznico uporabljal med letoma 1985 in 1989, z njo pa je lahko prosto prehajal mimo varnostnih nadzornih točk Stasija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pojasnil je še, da izkaznica, ki je mnoga leta ostala skrita v arhivih, “ne pomeni avtomatično, da je Putin delal za Stasi”.

Putin je bil v času Sovjetske zveze 17 let zaposlen v takratni sovjetski tajni službi KGB, leta 1998 pa je postal vodja njene naslednice – FSB. Med letoma 1985 in 1990 je bil nameščen v tedanji Nemški demokratični republiki.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu na najdbo povedal, da je povsem mogoče, da je imel Putin, ki je leta 2000 postal ruski predsednik, osebno izkaznico nekdanje vzhodnonemške tajne policije. “KGB in Stasi sta bili partnerski službi, zato je nemogoče izključiti tovrstne izmenjave poverilnic,” je pojasnil za rusko tiskovno agencijo Tass.

Vzhodnonemško ministrstvo za državno varnost Stasi je bila ena najučinkovitejših in represivnih tajnih policij na svetu, ki je s pomočjo stotisočev neuradnih ovaduhov desetletja nadzorovala bolj ali manj vse vidike življenja Vzhodnih Nemcev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine