4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Ruski agent Gerhard Schröder kritičen do ravnanja ZDA glede Venezuele

Ravnanje ZDA, ki so Juana Guaidoja priznale za začasnega predsednika Venezuele, je problematično, celo “nespametno”, je ocenil nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder. To po njegovem škodi verodostojnosti zunanje politike Zahoda. Pohvalil pa je poziv več evropskih držav k izvedbi svobodnih volitev v Venezueli.

“ZDA so vrsto desetletij gledale na Južno Ameriko kot na neke vrste dvorišče, na katerem lahko delajo in pustijo delati, kar želijo,” je Schröder dejal v pogovoru, ki ga je na spletni strani danes objavil Spiegel.

“Mislim, da je nespametno, da so Američani takoj dejali, da je mladi gospod Guaido izvoljeni predsednik. To je problematično s stališča človekovih pravic in takšne stvari škodijo verodostojnosti zunanje politike Zahoda,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Schröder.

Pohvalil je stališče več evropskih držav, ki so pozvale k svobodnim volitvam v Venezueli. “Po mojem mnenju je to pametneje,” je dejal. “Da rečemo, da bomo uporabili vsa diplomatska sredstva, da bi se ta konflikt rešil z volitvami. In potem lahko evropske države mirno izražajo svoje simpatije do mladega moža, ki se je sam razglasil,” je dodal.

Politična kriza v Venezueli se je zaostrila prejšnji teden, ko se je opozicijski predsednik parlamenta Guaido na protivladnih protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru razglasil za začasnega predsednika države.

Guaidoja so za začasnega predsednika priznale ZDA, večina latinskoameriških držav, pa tudi Evropski parlament.

Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija so Maduru do nedelje postavile rok za razpis volitev, v nasprotnem pa napovedale, da bodo tudi one Guaidoja priznale kot začasnega predsednika Venezuele.

Schröder, ki je bil kancler med leti 1998 in 2005, je kritičen tudi do umika ZDA iz pogodbe z Rusijo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF). “Teži me to, da nam ZDA z vsemi sredstvi poskušajo predpisati, s katerimi državami smemo trgovati in s katerimi ne. Tega si kot suverena država ne bi smeli dovoliti,” je dejal.

Seveda pa je Schröderjeve izjave potrebno jemati z zadržkom, saj tako ali drugače zadnja leta dela za rusko državno družbo Gazprom. Se pravi, da gre za predstavnika ruskih gospodarskih in političnih interesov…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine