16.1 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Rusija zvišuje davek na dodano vrednost

Poleg zvišanja upokojitvene starosti, ki jo je napovedala na dan odprtja svetovnega nogometnega prvenstva, ruska vlada načrtuje tudi zvišanje davka na dodano vrednost (DDV). Višja davčna stopnja naj bi bila uveljavljena leta 2019, državnemu proračunu pa naj bi zagotovila dodatnih 2000 milijard rubljev (27 milijard evrov) v šestih letih.

Stopnja DDV se bo s 1. januarjem 2019 zvišala z 18 na 20 odstotkov, vendar pa bo veljavna znižana stopnja v višini deste odstotkov na hrano, izdelke za otroke ter zdravila ostala nespremenjena, je v četrtek povedal predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev. S tem se bo po njegovih besedah zagotovilo, da breme zvišanja “ne bo padlo na (običajne) ljudi”.

Še maja je finančni minister Anton Siluanov zagotavljal, da Rusija v naslednjih šestih letih ne bo zviševala davkov, je pa obljubil “davčno prilagoditev”.

Ruska vlada je v četrtek prvič po 80 letih napovedala tudi zvišanje upokojitvene starosti s 55 na 63 let za ženske ter s 60 na 65 let za moške. To zvišanje naj bi izvedli postopno do leta 2034, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Številni reformni politiki v Rusiji že dolgo časa zahtevajo zvišanje upokojitvene starosti, ki je v mednarodnih primerjavah nizka. Večina upokojencev sicer tako ali tako dela še naprej, saj državne pokojnine ne zadoščajo za preživetje. Ankete kažejo, da temu ukrepu nasprotuje od devet od desetih Rusov, proti so tudi sindikati.

Finančni minister Anton Siluanov od obeh ukrepov pričakuje dodatnih 600 milijard rubljev (8,15 milijarde evrov) prihodkov letno.

In kaj bo Moskva naredila z vsem tem denarjem? Ruski predsednik Vladimir Putin je ob nastopu novega mandata maja letos vladi naložil pripravo ukrepov, s katerimi bi podaljšali pričakovano življenjsko dobo v državi ter zmanjšali revščino. Za dosego teh ciljev naj bi nameravali potrošiti najmanj 8000 milijard rubljev (108 milijard evrov).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine