12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Rusija veleposlanikom Zahoda izročila protestne note, izgnala diplomate 23 držav

Rusko zunanje ministrstvo se je danes odzvalo na solidarnostni izgon ruskih diplomatov iz več zahodnih držav in Nata ter na pogovore poklicalo več diplomatskih predstavnikov, ki so jim predali protestne note in jih seznanili s povračilnimi ukrepi. Nato je Rusija izgnala diplomate 23 držav, a Kremelj vztraja, da ne gre za diplomatsko vojno.

Več zahodnih držav in zveza Nato je od začetka tedna izgnalo ruske diplomate v znak solidarnosti z Veliko Britanijo, ki je bila v začetku marca prizorišča napada s kemičnim orožjem, za katerega London pripisuje odgovornost Rusiji. V angleškem Salisburyju sta bila 4. marca žrtvi napada z živčnim strupom bivši dvojni agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija.

Rusija je danes odgovorila z enakimi povračilnimi ukrepi. Izgnala je diplomate skupno 23 držav. Pri tem se je držala načela, da izžene toliko diplomatov, kolikor ruskih diplomatov je bilo izgnanih iz posamezne države.

Še prej je rusko zunanje ministrstvo na pogovore poklicalo več veleposlanikov in diplomatskih predstavnikov, ki so jim predali protestne note in jih seznanili s povračilnimi ukrepi.

Kot na spletni strani poroča Reuters, je bilo danes videti ob vstopu v stavbo ruskega zunanjega ministrstva veleposlanike Nemčije, Francije, Italije, Poljske, Nizozemske in Češke ter diplomatske predstavnika Ukrajine, Nizozemske, Albanije, Romunije, Litve, Latvije, Hrvaške in Makedonije.

Nemški veleposlanik Rudiger von Fritsch je, ko je že zapuščal stavbo ruskega zunanjega ministrstva, dejal, da Rusija mora odgovoriti na vprašanja, ki se zastavljajo v zvezi z napadom in dodal, da je Berlin še naprej odprt za dialog z Moskvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je nato izgnala štiri nemške diplomate. Nemški zunanji minister Heiko Maas je v odzivu dejal, da ni presenečen. Dodal, da v Berlinu niso zlahka sprejeli odločitve o izgonu ruskih diplomatov, da pa je bil to “potreben in primeren politični signal”.

Kasneje je Rusija sporočila, da bo izgnala pet diplomatov iz baltskih držav – tri iz Litve ter po enega iz Latvije in Estonije. Gre za enako število kot je ruskih diplomatov, ki so jih te države izgnale zaradi afere Skripal.

Rusijo bosta morala v tednu dni zapustiti tudi dva italijanska diplomata, štirje poljski diplomati morajo iz Moskve oditi do 7. aprila. Moskva je izgnala tudi tri češke diplomate, dva nizozemska in enega hrvaškega.

Poleg tega morajo v skladu z današnjo odločitvijo Moskve iz Rusije oditi še diplomati Avstralije, Albanije, Kanade, Danske, Finske, Francije, Irske, Norveške, Romunije, Španije, Švedske in Ukrajine.

V Moskvi pa razmišljajo o uvedbi povračilnih ukrepov tudi zoper Črno goro, Belgijo, Gruzijo in Madžarsko, ki so se v minulih dneh prav tako odločile za izgon ruskih diplomatov, poroča dpa.

Kremelj sicer vztraja, da ni začel diplomatske vojne z Zahodom. “Rusija ni sprožila nobene diplomatske vojne,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. “Rusija nikoli ni dala pobude za kakršno koli izmenjavo sankcij,” je dodal.

Veliki Britaniji pa je Rusija postavila enomesečni rok za zmanjšanje števila njenih diplomatov v Rusiji na enako raven, kot je ruskih diplomatov na Otoku. Točnega števila rusko zunanje ministrstvo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni navedlo.

Velika Britanija je zaradi napada kot prva izgnala 23 ruskih diplomatov, Moskva pa je na to odgovorila z izgonom enakega števila britanskih diplomatov iz Rusije. Iz solidarnosti so Veliki Britaniji kasneje sledile številne druge države. Med njimi so ZDA, ki so izgnale 60 ruskih diplomatov iz ZDA in zaprle ruski konzulat v Seattlu.

Rusko zunanje ministrstvo je že v četrtek na pogovor poklicalo veleposlanika ZDA in ga seznanilo, da bo Rusija v odgovor izgnala 60 ameriških diplomatov in zaprla ameriški konzulat v Sankt Peterburgu.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem danes ponovno dal vedeti, da se ruski predsednik Vladimir Putin še naprej zavzema za izboljšanje odnosov z drugimi državami, ne glede na to, da se je Rusija odločila za izgon ameriških diplomatov. Ob tem je po poročanju francoske tiskovna agencije AFP še dejal, da Rusija ni sprožila diplomatske vojne z Zahodom.

“Rusija je bila prisiljena v povračilne ukrepe kot odgovor na sovražna in nezakonita dejanja Washingtona,” je dejal Peskov. Dodal je, da si Moskva želi “dobrih odnosov” in ostaja odprta za dialog.

Slovenska vlada se ni odločila za izgon ruskih diplomatov, temveč je v četrtek sklenila, da naj zunanji minister zaradi afere Skripal na posvet pokliče slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeligo. Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je z veleposlanikom v četrtek v Sloveniji že opravil prvi pogovor.

Zadnje novice

Sorodne vsebine