12.9 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

Rusija v novi zunanjepolitični strategiji razglaša ZDA in celoten Zahod za vir “eksistencialnih groženj”

Piše: Gal Kovač (Nova24TV.si)

Ruska federacija je sprejela novo zunanjepolitično strategijo, v kateri je Združene države Amerike in celoten Zahod razglasila za vir “eksistencialnih groženj”. Kot strateški partnerki je izpostavila. Ameriška strategija nacionalne varnosti je Rusijo pred petimi meseci označilo Rusijo kot manj pomembno grožnjo. Rusija je kot svoji strateški partnerki izpostavila Kitajsko in Indijo. 

Strateški dokument je danes podpisal Vladimir Putin, ki je ob tem dejal, da je Rusija zaradi “pretresov na mednarodnem prizorišču prisiljena prilagoditi svoje dokumente za strateško načrtovanje, vključno s tistimi o zasnovi zunanje politike Rusije”, poroča STA.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov komentira, da strategija razkriva “eksistencialno naravo groženj, ki jo povzročajo dejanja neprijateljskih držav” in da so ravno ZDA glavna pobudnica in vodja protiruske linije. “Na splošno si Zahod s svojo politiko na vsak način prizadeva oslabiti Rusijo, gre pa za novo vrsto hibridne vojne,” je dodal.

Strategija nadalje poziva k odpravi “ostankov prevlade” ZDA in drugih “neprijateljskih držav”, ki jih je zadnje vse več. Nazadnje so na seznam uvrstili tudi Madžarsko.

Do sprejema strategija prihaja v sila neugodnem času za Rusijo. Invazija na Ukrajino je namreč razkrila vso disfunkcionalnost njenih oboroženih sil, povzročila novo širjenje zveze NATO (Finska je končno doživela zeleno luč za vstop v zavezništvo tudi s strani Turčije) in hkrati vstopila v tesnejšo navezo s Kitajsko, pri čemer vse bolj kaže, da bo Rusija, zaradi svoje šibkosti podrejena partnerica. Pomeni, da bo v prihodnjem obdobju Kitajska diktirala pogoje meddržavnega sodelovanja.

Prav tako ni povsem jasno, kako bo deloval strateški trikotnik med Rusijo, Indijo in Kitajsko. Slednji državi sta namreč vse prej kot zaveznici. Ravno nasprotno, gre za strateški tekmici z zgodovino političnih spopadov. Občasno pride tudi fizičnih spopadov med državama, ko se v visokogorju zaradi mednarodnega sporazuma vojski ene in druge država spopadata s pestmi in gorjačami. Več o tem lahko preberete v članku: [Video] Med kitajskimi in indijskimi vojaki zavrelo: Udarili so se s palicami

Od začetka invazije na Ukrajino je videti, da je vse bolj nestabilno tudi vojaško zavezništvo CSTO. Armenija, integralna članica zavezništva je namreč pred kratkim razglasila, da bi ruskega predsednika Putina aretirala, če bi ta stopil na ozemlje njihove države in s tem izvršile mednarodni nalog za njegovo aretacijo, ki ga je nedavno izdalo Mednarodno kazensko sodišče.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine