7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Rusija prekinja dobavo plina Danski, vendar je slednja našla nove vire

Piše: C. R. 

Rusija nadaljuje z ustavljanjem dobave plina tistim državam, ki ga ne želijo plačevati v rubljih. S sredo bo ruska družba Gazprom Export prekinila dobavo danskemu energetskemu podjetju Orsted, so sporočili iz danskega podjetja.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v družbi Orsted, jih je Gazprom Export obvestil, da bo dobava plina prekinjena 1. junija ob 6. uri.

Dansko energetsko podjetje je to potezo predvidelo in že pred tem sporočilo, da bo napolnilo svoja skladišča na Danskem in v Nemčiji, da bi zagotovilo dobavo plina svojim odjemalcem, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Ker ni plinovoda, ki bi vodil neposredno iz Rusije na Dansko, Rusija ne bo mogla neposredno prekiniti dobave plina na Dansko, zato bo ta še vedno lahko dobivala plin,” so izpostavili pri Orstedu.

“Vendar to pomeni, da je treba plin za Dansko v večji meri kupovati na evropskem trgu plina,” so dodali. V družbi so prepričani, da bo to mogoče.

Gazprom Export je po navedbah danske družbe vztrajal v svoji zahtevi po plačevanju dobave plina v rubljih. “Orsted v skladu s pogodbo tega ni dolžan storiti in bo še naprej plačeval v evrih,” so ob tem zapisali.

Zaradi nepripravljenosti po plačevanju plina v ruski valuti je Moskva pred tem že prekinila dobavo Finski, Poljski in Bolgariji. Prav tako je v ponedeljek nizozemsko energetsko podjetje GasTerra sporočilo, da jim je Gazprom iz istega razloga ustavil dobavo plina.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine