12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Rusija obsojena zaradi pomanjkljive preiskave umora Anne Politkovske

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes obsodilo Rusijo, ker ni sprejela ustreznih preiskovalnih ukrepov, s katerimi bi odkrili naročnika oz. naročnike umora novinarke Ane Politkovske. Sodišče je Rusiji tudi naložilo izplačilo 20.000 evrov odškodnine tožnikom, svojcem leta 2006 umorjene Politkovske.

Na sodišče so se obrnili mati, sestra in otroka Politkovske, danes pa je razsodilo, da je bil v preiskavi smrti Politkovske kršen drugi člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, ki se nanaša na pravico do življenja. Rusija ni izpolnila obveznosti iz konvencije za učinkovito preiskavo, postopki so trajali predolgo. Sodišče je tako razsodilo s petimi glasovi proti dvema – to sta bila glasova ruskega in slovaškega sodnika.

Sodišče je pojasnilo, da so ruske oblasti sicer odkrile in obsodile skupino petih moških, ki so neposredno izvedli naročeni umor, niso pa storile ustreznih preiskovalnih korakov, s katerimi bi odkrile osebo oz. osebe, ki so umor naročile. “V primeru takšnega umora pa ni mogoče smatrati, da je bila preiskava ustrezna, če ni bilo nobenih prizadevanj za odkritje naročnika umora,” so poudarili na sodišču s sedežem v Strasbourgu.

Kot so dodali, so ruske oblasti sicer imele teorijo glede naročnika zločina, ki je kazala na leta 2013 umrlega ruskega poslovneža B. B. v Londonu. A pri tem niso podale nobenih pojasnil, kako so to preiskovale. “Preiskati bi morale tudi druge možnosti, tudi tiste, ki so jih predlagali tožniki. Ti so navajali domnevno vpletenost agentov ruske notranje tajne službe FSB oz. čečensko vodstvo,” so dodali na sodišču.

Pri tem so spomnili, da je preiskovalna novinarka Politkovska med drugi preiskovala trditve o kršitvah človekovih pravic med drugo čečensko vojno in da je večkrat kritizirala politiko ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Današnja sodba ni dokončna, nanjo se je mogoče pritožiti v treh mesecih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine