11.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 3 oktobra, 2022

Rusija ne ostaja dolžna: nove sankcije Zahoda je označila za hinavske

Rusija je danes nove sankcije Zahoda proti njenim državljanom in podjetjem zaradi njihove vloge pri zasegu ukrajinskih ladij v Kerški ožini označila za hinavske. Napovedala je odgovor na to “neprijazno” dejanje.

 

“Pretveza za vključitev naših državljanov na nelegitimen seznam sankcij EU je hinavska in cinična,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Bruselj so ob tem obtožili, da se pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini konec marca postavlja na stran Kijeva. Tudi ZDA in Kanado so obtožili “rusofobije” in sporočili, da državi ne bosta dosegli tistega, kar želita s temi sankcijami.

ZDA, EU in Kanada so v petek skupaj uvedle nove sankcije proti več kot desetim ruskim posameznikom in podjetjem zaradi trajajoče ruske “agresije v Ukrajini”.

Z ameriškega finančnega ministrstva so sporočili, da so sankcije uperjene proti posameznikom in poslovnim subjektom zaradi njihove vloge v ruskih napadih na ukrajinske ladje v Kerški ožini novembra lani, priključitvi polotoka Krim in podpiranja nelegitimnih separatističnih volitev na vzhodu Ukrajine.

Sankcije so uvedli proti šestim ruskim posameznikom, šestim ruskim odvetniškim podjetjem in dvema ruskima energetskima in gradbenima podjetjema, ki delujeta na Krimu. Med posamezniki so štirje pripadniki mejne in obalne straže, ki so sankcij deležni zaradi vloge v incidentu v ožini Kerč.

Rusija je danes sporočila, da so ti pripadniki varnostnih sil “pogumno branili državne meje”. Incident, v katerem so ruske ladje streljale na tri ukrajinske ladje in jih tudi zasegle, pa je bil posledica “provokacije” ukrajinske strani. Aretirali so tudi 24 ukrajinskih mornarjev, kar pa je bilo po navedbah Moskve v skladu s pravili mednarodnega prava.

Tem mornarjem bodo sodili zaradi kršenja morskih meja. Grozi jim do šest let zapora, še navaja AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine