20.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Rusija ne bo več žitnica sveta?

Piše: Jože Jan

Zaradi davkov na izvoz žita Rusija morda de bo več največji svetovni izvoznik žita.

Rusija se je po letih strateških razvojnih načrtov spremenila iz največjega uvoznika žita iz časov Sovjetske zveze v največji svetovni izvoznik. Toda sedaj, ko cene pšenice zaradi posledic suše, zmrzali in dežja naraščajo po vsem svetu, bi Rusija lahko izgubila položaj največjega izvoznika. Vlada je namreč odredila visoke davke na izvoz, da bi doma zajezila inflacijo osnovnih živil, kot je kruh.

Rusija predstavlja četrtino svetovnega izvoza žita. Zadnja leta je žito postalo bogat vir dohodkov za Rusijo. Leta 2017 je Rusija postala vodilni svetovni izvoznik pšenice, pred ZDA in Kanado. Izvozi 135,5 milijona ton žita na leto.

Rusko kmetijstvo je v zadnjih 30 letih naredilo velik preskok. Ko je Vladimir Putin leta 2000 prišel na oblast, je Rusija uvažala 55 ton žita na leto. Uvažala je tudi 50% hrane, ki jo je potrebovala. Ruski predsednik je sprožil program za razvoj kmetijstva, ki je vključeval cilj samooskrbe proizvodnje živil, kar je v nekaj letih dosegel. Kot agrarna velesila, so ruske pošiljke žita in druge hrane postale tudi instrument mednarodne moči in vpliva na druge države.

Kljub temu kmetijstvo danes predstavlja le 4% ruskega BDP, nafta in plin pa 15%. Vendar je učinek globalnega segrevanja velik. Taljenje trajnih snežnih površin lahko odpre nove priložnosti za kmetovanje, zlasti v Sibiriji, kjer bi se pridobilo novo primerno ozemlje za kmetijstvo, ki bi delno nadomestilo sušo na jugu.

 

Vir: El país, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine