14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Rusija je odredila zaprtje nevladne organizacije Memorial, ki raziskuje sovjetske zločine

Piše: Jože Jan

Rusko vrhovno sodišče je ta torek odredilo zaprtje nevladne organizacije Memorial, ki v državi deluje od leta 1987.

30 let po razpadu Sovjetske zveze, Rusija likvidira organizacijo, ki si je drznila raziskovati sovjetski teror. Rusko vrhovno sodišče je s podporo Ministrstva za pravosodje in Urada generalnega državnega tožilca odredilo zaprtje fundacije Memorial International, ki od leta 1989 preiskuje zločine sovjetske represije in kršitev človekovih pravic sodobne Rusije.

25. decembra 1991 je Mihail Gorbačov razglasil konec Sovjetske zveze. Po treh desetletjih delovanja so Memorial prizadela tri različna sojenja: V ponedeljek, 27. decembra je bil njen zgodovinar Jurij Dmitrijev obsojen na 15 let zapora zaradi obtožbe pedofilije. Včeraj, 28. decembra, je bilo odrejeno zaprtje Memoriala, danes pa na sojenje čaka moskovska podružnica Memoriala, ki se ukvarja z obrambo človekovih pravic.

Memorial International so ruske oblasti leta 2016 razglasile za tujega agenta. Rusko vrhovno sodišče je odredilo zaprtje te nevladne organizacije, ker oznake tujega agenta ni objavila na vsaki strani svojih objav in na vseh svojih spletnih straneh. »Najprej je bilo treba označiti portal. Nenadoma se je izkazalo, da je treba označiti družbena omrežja. Zdaj nam pravijo, da bi morali označiti vsako objavo. Ali se zakon vsako leto spreminja?« je izjavila Tatjana Gluškova, ena od odvetnic Memoriala. Druga odvetnica nevladne organizacije je obtožbo označila za absurdno: »Memorial se že desetletja bori za odprtje datotek in arhivov in sedaj nas obtožijo prikrivanja informacij.«

Tožilstvo je vztrajalo pri »nepripravljenosti« organizacije za označevanje svojih objav. Poleg tega pa je pokazalo, da jim je Memorial trn v peti: »Kakšna je korist te organizacije za naše otroke? Ali potrebujemo te lekcije zgodovine? Zakaj bi se mi, potomci zmagovalcev, morali sramovati, namesto da bi bili ponosni na veličastno preteklost?« je dejal eden od predstavnikov tožilstva.

»Zaprtje Memoriala je simboličen dogodek. Fundacija je imela pomembno vlogo že od perestrojke, kjer se je začela pot do demokracije,« je za španski dnevnik El País izjavil Oleg Orlov, vodja Centra za človekove pravice Memoriala. Svetlana Gánnushkina, kandidatka za Nobelovo nagrado za mir in Olegova kolegica je izjavila: »Likvidacija Memoriala pomeni, da se mnogi ljudje ne bodo imeli na koga obrniti, če bodo kršene njihove pravice. Na teden sprejmemo približno 60 ljudi in jim skušamo pomagati. Memorial bo zaprt, njegova likvidacija pa je nemogoča. Še naprej bomo delali,« je zaključila.

 

Vir: El País, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine