21.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Rusija je ocenila prve rusko-ameriške pogovore kot »pozitivne«

Piše: Jože Jan

Kremelj je včeraj končal prve rusko-ameriške pogovore o Ukrajini in evropski varnosti. Čeprav so priznali, da je prezgodaj, da bi bili optimistični glede možnih izidov, so ocenili pogovor kot »pozitiven«.

»Zasluži pozitivno oceno,« je dejal Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik predsednika Vladimirja Putina, a »še vedno ni velikih razlogov za optimizem. Morali bi biti naivni, če bi hoteli, da bi že prvi krog pogovorov prinesel dobre rezultate.«

Visoki ameriški in ruski uradniki so se v ponedeljek srečali v Ženevi v Švici na prvem srečanju v tednu diplomatskih dejavnosti med Rusijo in Zahodom. Pogovori potekajo v strahu pred rusko invazijo na Ukrajino.

12. januarja, bo v Bruslju začelo zasedanje Sveta NATO-Rusija, prvo v okviru tega foruma dvostranskih posvetovanj po letu 2019.

Moskva je od Washingtona in njegovih zaveznikov v Natu zahtevala široke ukrepe. V skladu z osnutkom sporazuma, ki ga Moskva predlaga z Atlantskim zavezništvom, Rusija zahteva, da NATO opusti kakršno koli vojaško dejavnost na ozemlju Ukrajine in drugih držav vzhodne Evrope, Kavkaza in Srednje Azije. Poleg tega  bi morala izključiti širitev bloka, vključno z Ukrajino.

Po ruskem dokumentu se obe strani zavezujeta, da ne bosta napotili vojakov ali orožja v države na evropski celini ter na de bosta razporejali raket kratkega in srednjega dosega na območjih, s katerih bi lahko dosegli ozemlje držav podpisnic.

Moskva bo na današnjih posvetovanjih skušala dobiti konkreten odgovor na osnutek sporazuma. »Potujemo v Bruselj z realnimi pričakovanji in upamo, da bomo imeli resen in globok pogovor o resničnih problemih evropske varnosti,« je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Alexandr Grushkó.

V ponedeljek so ruski uradniki ponovno zagotovili, da Rusija ne namerava napadati Ukrajine.

 

Vir: Deutsche Welle, Nemčija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine