20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Rusija je napovedala delni umik vojakov z ukrajinske meje

Piše: Jože Jan

Rusko obrambno ministrstvo je napovedalo delni umik vojakov. Moskva pa opozarja, da bo vrnila udarec, če bodo Ukrajinci začeli pobijati ruske državljane.

Po končanih vojaških vajah na ruski meji z Ukrajino se bodo vojaške enote vrnile v kraje izvora, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Rusko-beloruske vojaške vaje pa se bodo nadaljevale do 20. februarja.

Na diplomatski ravni je Vladimir Putin dejal, da želi »še naprej sodelovati« z zahodnimi državami na področju evropske varnosti za deeskalacijo krize na ukrajinski meji. »Pripravljeni smo ostati na poti pogajanj«, je dejal na tiskovni konferenci z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom, ki je bil na obisku v Moskvi. Poleg tega je Putin izjavil, da ne želi konflikta: »Ali hočemo vojno ali ne? Seveda ne. Zato smo predstavili svoje predloge za pogajalski proces.«

Scholz je dodal, da je vojna v Evropi »nepredstavljiva« in mora tako tudi ostati. Poudaril je, da je umik vojakov »dober znak«.

Na vprašanje o širitvi Nata je Putin vztrajal, da je treba to vprašanje rešiti, saj je danes vojaška infrastruktura atlantskega zavezništva tik pred pragom Rusije. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dimitri Peskov je izjavil, da je Ukrajina le del veliko večjega problema: varnostnih jamstev, ki jih zahteva Rusija, ki želi, da je NATO daleč od ruskih meja.

Rusija je izdala še eno opozorilo: Moskva bo vrnila udarec, če bodo Ukrajinci začeli pobijati ruske državljane, »tudi v samooklicani republiki Donbas«. To je dejal stalni predstavnik Rusije pri Evropski uniji Vladimir Čižov, ki je za The Guardian izjavil tudi, da »Rusija ne bo napadla Ukrajine, razen, če je izzvana«.

Moskva bo nadaljevala dialog z Zahodom o varnostnih vprašanjih in je pripravljena na ločene pogovore o jedrskih raketah srednjega dosega, je v torek izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov in opozoril, da je umik nekaterih ruskih enot z območja ukrajinske meje načrtovan in ni bil »odvisen od histerije Zahoda«.

Po besedah ruskega zunanjega ministra se je Zahod pozitivno odzval na ruske varnostne predloge, ki jih je dolgo ignoriral. Obljubil je, da se bo Rusija v kratkem odzvala na varnostne predloge s strani ZDA in NATA. Dodal je, da bi se Rusija oddahnila, če bi Ukrajina opustila svoje načrte za članstvo v NATU.

Medtem je ukrajinski zunanji minister Dimitro Kuleba dejal, da bo Kijev »verjel v deeskalacijo« šele potem, ko bo videl umik Rusije. Ukrajinska tiskovna agencija Interfax Ukraine poroča, da je Kuleba izjavil: »Neprestano slišimo različne izjave Ruske federacije. Mi pa imamo pravilo: verjamemo, kar vidimo. Ko bomo videli umik ruskih vojaških enot, bomo verjeli v deeskalacijo.« 

Vir: El Mundo, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine