15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Rusija je blokirala spletne strani publicista Aleksandra Nevzorova in nemškega dnevnika Bild

Piše: Jože Jan

Roskomnadzor je na zahtevo generalnega tožilstva blokiral spletne strani publicista Aleksandra Nevzorova in nemškega tabloida Bild v Rusiji. To izhaja iz podatkov nadzornega organa, poroča Novaya Gazeta.

Obe spletni strani sta bili blokirani s sklepom generalnega tožilstva z dne 26. marca. Blokirani ali omejeni so bili tudi razni Nevzorovi računi na socialnih omrežjih.

22. marca je bila zoper Nevzorova uvedena kazenska zadeva zaradi širjenja »lažnih novic« o dejanjih ruskih oboroženih sil na ozemlju Ukrajine (klavzula »d« 2. del člena 207.3 ruskega Kazenskega zakonika).

Po ugotovitvi preiskave je Nevzorov 9. in 19. marca 2022 na družbenih omrežjih objavil »namerno lažne informacije o obstreljevanju oboroženih sil Ruske federacije porodnišnice v mestu Mariupol.« »Objave so spremljale nezanesljive fotografije civilistov, ki so bili prizadeti zaradi obstreljevanja. Viri za distribucijo teh slik so ukrajinski mediji,« trdi preiskovalni odbor.

Bild je eden največjih časopisov v Nemčiji, ki sledi in objavlja novice o ruski vojaški operaciji v Ukrajini.

Po izbruhu ruske vojaške operacije v Ukrajini je Roskomnadzor začel blokirati spletne strani neodvisnih medijev. Tako je bil na zahtevo generalnega tožilstva blokiran dostop do spletnih strani televizijskega kanala Dozhd* in radijske postaje Ekho Moskvy. Upravni odbor Ekha se je odločil za zaprtje radia in spletne strani ter izbris vseh računov na socialnih omrežjih.

Blokirani so bili tudi Meduza*, Madiazona*, TJ, BBC Russian Service, TV-2, Deutsche Welle, Euronews in na desetine drugih medijev in spletnih strani.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 4. marca podpisal zakon, ki kriminalizira »ponaredke o dejanjih ruske vojske« in »pozive k protiruskim sankcijam«. Po novem členu kazenskega zakonika je za širjenje lažnih novic do 15 let zapora. Aktivisti za človekove pravice so poročali, da je bilo v Rusiji zaradi protestov proti ruski invaziji na Ukrajino odprtih 60 kazenskih zadev.

*Vključen na seznamu medijev, ki opravljajo funkcijo tujega agenta. Seznam objavlja rusko Ministrstvo za pravosodje. 

Vir: Novaya Gazeta, Rusija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine