-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Rusija izsiljuje Evropo glede plina

Piše: Jože Jan

Rusija bo povečala ponudbo plina Evropi, le če bo Evropa odobrila novi plinovod Nord Stream 2.

Rusija je sporočila, da se ne bo trudila, da bi evropskim odjemalcem povečala ponudbo plina in ublažila sedanjo energetsko krizo, razen če za to dobi nekaj v zameno: dovoljenje za uporabo novega plinovoda Nord Stream 2.

»Ne moremo priskočiti na pomoč samo zato, da popravimo napake, ki jih nismo naredili«, je v intervjuju dejal Konstantin Kosačjov, višji poslanec v Kremlju, ni pa pojasnil, kaj Rusija išče. «Rusija izpolnjuje vse pogodbe, vse svoje obveznosti. Vse, kar se temu doda, bi moralo biti predmet dodatnih prostovoljnih in vzajemno koristnih sporazumov«, je dodal.

Operater plinovoda je v ponedeljek dejal, da je plinovod pripravljen za začetek obratovanja, čeprav ne more delovati, dokler ni izdana odobritev. Ta objava se je izvedela nekaj ur po tem, ko so cene plina  v Evropi narasle ob novici, da je Gazprom ponudil Evropi le majhno količino dodatnega goriva.

Evropa potrebuje dodatnega ruskega plina, da se sredi zime izogne višanju cen in pomanjkanju goriva. Čeprav se je izvoz v Evropo letos povečal glede na lansko nizko raven, je – po podatkih Oxfordskega inštituta za energetske študije – nižji kot v letu 2019.

 

Vir: El Financiero, Mehika

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine