19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Rusija izjavila, da je zavzela Mariupol

Piše: Jože Jan

Rusko obrambno ministrstvo je izjavilo, da je Mariupol že padel v roke ruskih sil. Predsednik Vladimir Putin je generalu Šojguju čestital za »uspešno« operacijo v obleganem mestu. Okoli 2000 Ukrajincev se ruski vojski še upira v jeklarni Azovstal.

Putin je dodal, da bo Rusija zagotovila življenje približno 2000 Ukrajincev, ki se še vedno upirajo v jeklarni Azovstal ter da bodo do njih ravnali spoštljivo. Putin je ukazal ruski vojski, naj ne napada jeklarne in jo samo blokira.

»Napad na industrijsko cono se mi zdi neprimeren. Ukažite, da se napad ustavi,« je menda dejal predsednik obrambnemu ministru na srečanju, ki ga je predvajala javna televizija Rossía 24, poroča tiskovna agencija EFE.

»Morali bomo okrepiti naše enote, saj gre za dokaj obsežno omrežje podzemnih komunikacij,« je dejal vodja uprave samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksej Nikanorov. »Treba bo okrepiti naše vojaške kadre, da nam ne uide niti muha, kot je dejal predsednik,« je dejal Nikanorov.

Vodja pogajalske delegacije Ukrajine David Aarahamiya je izjavil, da sta skupaj s svetovalcem predsednika in tudi pogajalcem Mihailom Podoliakom pripravljena odpotovati v Mariupol. Ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform je poročala, da je Arahamiya včeraj zvečer objavil na svojem Telegram računu: »z Mihajlom Podoljakom sva pripravljena priti v Mariupol na pogovore z rusko stranjo o evakuaciji naših vojakov in civilistov.«

 

Vir: El Mundo, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine