26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Rusija išče nove načine za prodajo proizvodnje zlata

Piše: Jože Jan

Rusija je drugi največji svetovni proizvajalec zlata. Zaradi mednarodnih kriz so za rusko zlato zahodni trgi zaprti. Centralna banka Rusije namerava kupiti zlato, a pod njegovo mednarodno ceno.

Ruski rudarji so na splošno prodajali svojo proizvodnjo zlata lokalnim bankam v državni lasti, kot sta VTB in Bank Otkritje, ki so nato kovino izvažali ali prodali ruski centralni banki. Zaradi mednarodnih sankcij ruske banke ne morejo izvoziti zlata, ruska rudarska industrija pa išče, kako prodati približno 340 ton zlata v vrednosti 20 milijard dolarjev.

Čeprav je vlada Vladimirja Putina rudarjem pred dvema letoma podelila dovoljenje, ki jim omogoča neposreden izvoz, je le malokdo uporabljal ta postopek.

Polymetal International je eden od proizvajalcev, ki preučuje možnost uporabe neposrednega izvoza, s prodajnimi možnostmi v Združene arabske emirate in Kitajsko.

Banka Rusije je bila nekoč največji državni kupec zlata na svetu, saj je prevzemala skoraj vso proizvodnjo ruskega zlata, a je leta 2020 ukinila nakupe. Sporočila je, da bo letos ponovno začela kupovati zlato, a le po 5.000 rubljev na gram, kar je mnogo manj kot mednarodna cena.

 

Vir: El Economista, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine