12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Rusija bo zaradi afere Skripal izgnala črnogorskega diplomata

Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da bo Rusija izgnala enega črnogorskega diplomata, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za povračilni ukrep Rusije za izgon ruskega diplomata iz Črne gore zaradi napada na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala na jugu Anglije v začetku marca.Črna gora se je z izgonom ruskega diplomata pridružila solidarnostim ukrepom zahodnih držav z Veliko Britanijo zaradi napada, za katerega London trdi, da je kriva Rusija. Podgorica se je tudi odločila, da bodo odvzeli akreditacijo častnemu ruskemu konzulu v Črni gori.

Velika Britanija je zaradi napada na Skripala in njegovo hčer z živčnim strupom izgnala 23 ruskih diplomatov. Moskva pa je na to odgovorila z izgonom enakega števila britanskih diplomatov iz Rusije. Kasneje so v znak solidarnosti z Londonom ruske diplomate izgnale še številne druge zahodne države in zveza Nato, Rusija pa je prejšnji teden sprejela enake povračilne ukrepe in izgnala diplomate 23 držav.

Odnosi med Črno goro in Rusijo so napeti od oktobra 2016, ko je prišlo v Črni gori do poskusa državnega prevrata, za katerim naj bi domnevno stala Rusija. Jezo Moskve pa je sprožilo članstvo Črne gore v zvezi Nato, v kateri je članica od lani, poroča Sta

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine