15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Rusija bi povečala zmogljivosti proizvodnje svojega cepiva proti covid19 v tujini

Piše: C. R.

Rusija si prizadeva za povečanje proizvodnje cepiva proti covidu-19 Sputnik V v tujini. “V bližnji prihodnosti v drugih državah načrtujemo vzpostavitev proizvodnje, ki bo zadovoljila povpraševanje vedno več držav,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kremelj je napoved objavil dan po tem, ko so v znanstveni reviji Lancet objavili, da se je to rusko cepivo proti covidu-19 v tretji fazi kliničnega testiranja izkazalo za 91,6-odstotno učinkovito.

Nemško ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da se je Rusija obrnila na nemško biotehnološko podjetje IDT Biologika, da bi raziskali možnost proizvodnje cepiva Sputnik V.

Tiskovna predstavnica ministrstva je za AFP potrdila, da se ruski državni raziskovalni inštitut Gamaleja, ki je razvil cepivo Sputnik V, in ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF), ki je sodeloval pri financiranju projekta, “zanimata za partnerja za morebitno proizvodnjo” in je kontaktiral podjetje IDT Biologika.

“Vsebina ali podrobnosti zaupnih pogovorov niso znani,” je dodala. Podjetje IDT s sedežem v Dessauu na vzhodu Nemčije za zdaj informacij ne komentira, poroča AFP.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v torek dejala, da so v EU dobrodošla vsa cepiva, ki jih odobri Evropska agencija za zdravila (EMA). Merklova je o ruskem cepivu januarja govorila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in Rusiji ponudila pomoč nemškega inštituta Paul Ehrlich pri postopku prijave cepiva pri Ema, poroča APF.

Nemško podjetje IDT tudi sicer razvija cepivo proti covidu-19, vendar rezultati zgodnjih preskusov niso bili spodbudni. Tako kot nemška proizvajalca cepiv BioNTech in CureVac je tudi IDT prejel državno podporo za financiranje raziskav novega koronavirusa v višini 114 milijonov evrov.

Ruske oblasti so cepivo Sputnik V registrirale avgusta lani, in sicer več mesecev pred objavo rezultatov zadnje faze kliničnega testiranja. To je v strokovni javnosti povzročilo dvome o njegovi učinkovitosti in varnosti. Analiza podatkov 20.000 udeležencev zadnje faze kliničnega testiranja pa je pokazala, da je cepivo po dveh odmerkih več kot 90-odstotno učinkovito.

V Rusiji so množično cepljenje s Sputnikom V začeli decembra lani. Cepivo Sputnik V so doslej odobrili v več kot 15 državah po svetu, med drugim v Belorusiji, Venezueli, Boliviji, Alžiriji in Mehiki, začasno dovoljeno za njegovo uporabo je izdala tudi Madžarska. V Evropski uniji rusko cepivo še ni dobilo dovoljenja pristojnega regulatorja za pogojno uporabo.

Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF), ki je pomagal financirati razvoj cepiva Sputnik V, je sicer 20. januarja sporočil, da je pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) vložil prošnjo za registracijo cepiva Sputnik V.

Doslej so po podatkih omenjenega sklada s Sputnikom V po vsem svetu cepili več kot dva milijona ljudi.

Vir: STA

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine