14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Rusi včeraj zvečer obstreljevali Harkov: Spet več smrtnih žrtev med civilisti

Piše: C.R., STA

V ruskem obstreljevanju mesta Harkov na vzhodu Ukrajine je bilo v sredo zvečer po poročanju ukrajinskih medijev ubitih sedem civilistov, 17 pa je bilo ranjenih, med njimi 11-letni otrok. Ruska raketa Iskander je namreč zadela stavbo, v kateri je bilo tudi več ljudi z okvaro sluha, ki se niso mogli pravočasno umakniti v zaklonišča. Danes okrog pol petih zjutraj je bilo na Harkov iz ruskega Belgorod izstreljenih še 8 smrtonosnih raket, posledično sta umrla še 2 civilista, 18 pa je bilo ranjenih – med njimi dva otroka. Ukrajinske oblasti pričakujejo ruski raketni napad na ukrajinski dan neodvisnosti 24. avgusta.

V Harkovu so zadeli nebotičnik, prizadete so bile tudi druge lokacije v mestu, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov in dodal, da je bilo obstreljevanje precej kaotično. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obstreljevanje že označil za “podel in ciničen napad na civiliste, za katerega ni opravičila”.

Ukrajina medtem na dan neodvisnosti 24. avgusta pričakuje nove ruske raketne napade na prestolnico Kijev, je v sredo sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič.

Vendar pa to ne bi spremenilo vojaških razmer, to bi bila zgolj gesta, s katero bi pokvarili praznik, je dejal po poročanju Kijeva. Zagotovil pa je, da lahko “tudi Ukrajina Rusom pokvari dan”, in spomnil na vrsto nedavnih eksplozij na polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014.

Arestovič je po navedbah Reutersa v videoposnetku na družbenih omrežjih povedal še, da so ruske sile od prejšnjega meseca večinoma le minimalno napredovale, ponekod pa je po njegovih besedah prišlo tudi do napredovanja ukrajinske vojske. “Smo v pat položaju,” je dodal.

Na jugu so ukrajinske sile odvrnile poskus napada ruskih sil severovzhodno od Hersona, je povedal ukrajinski vojaški analitik Oleg Ždanov. Iz operativnega poveljstva ukrajinskih oboroženih sil na jugu države so sporočili, da so ubili 29 “okupatorjev” ter uničili nekaj orožja, oklepnih vozil in skladišče vojaške oskrbe, še poroča Reuters. Poročil z bojišča sicer ni mogoče neodvisno potrditi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine