15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Rusi so februarja iz bank dvignili rekordnih 1,2 bilijona rubljev

Piše: Jože Jan

Ruska centralna banka je izjavila, da so Rusi februarja iz bank dvignili najvišjo količino od leta 2008.

Po podatkih Ruske centralne banke so se depoziti prebivalstva v ruskih bankah zmanjšali za 3,5% ali za 1,2 bilijona rubljev, kar pomeni največji odliv od leta 2008 (Oktobra 2008, na vrhuncu svetovne finančne krize, je Rusija zabeležila 6-odstotni odliv).

Iz Centralne banke so izjavili, da je »negativno informacijsko ozadje v okviru sankcij proti največjim ruskim bankam spodbudilo povečano povpraševanje prebivalstva po gotovini v rubljih in tuji valuti.« Regulator ugotavlja, da se je odliv denarja z računov prebivalstva zgodil predvsem v zadnjem tednu februarja.

»Vendar je zvišanje obrestne mere na 20% omogočilo obnovitev pritoka sredstev za vezane depozite v rubljih in stabiliziralo povpraševanje prebivalstva po gotovini,« je dodala Ruska centralna banka.

Po uvedbi mednarodnih sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino je ruski predsednik Putin 28. februarja podpisal zakon o protisankcijah »v zvezi z neprijaznimi dejanji ZDA in držav, ki so se jim pridružile.« Ta zakon je med drugim Rusom prepovedal knjiženje tuje valute na svojih računih. Istega dne je Ruska centralna banka zvišala letno obrestno mero z 9,5% na 20%.

 

Vir: Novaya gazeta, Rusija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine