17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Rumeni jopiči so se kljub Macronovim omejitvam znova zbrali na protestih v Franciji

Na ulicah francoskih mest so se danes že 19. soboto zapored na protestih znova zbrali podporniki gibanja rumenih jopičev. V Parizu so oblasti sicer prepovedale shode na Elizejskih poljanah in drugih krajih, kjer je prišlo do izgredov, policistom pa pri ohranjanju reda danes pomagajo tudi vojaki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do okoli poldneva je policija v Parizu aretirala 31 ljudi, 15 drugih pa bo moralo plačati kazen, ker so demonstrirali na prepovedanih krajih. Zaradi izgredov na preteklih protestih so namreč oblasti prepovedale shode na Elizejskih poljanah, ob slavoloku zmage ter pred predsedniško palačo in parlamentom.

Po mestu je tako potekalo več posameznih demonstracij, med drugim se je več sto protestnikov zbralo na shodu v bližini Montmartra na severu mesta. Policiji danes pomaga tudi vojska, ki varuje javne zgradbe in druga javna mesta. Policija se lahko tako osredotoči na morebitne izgrede med protesti in vzdržuje javni red in mir.

Proteste so sicer prepovedali tudi v središču mest Toulouse, Bordeaux, Dijon, Renes in Nica. Več deset ljudi, ki v Nici niso upoštevali prepovedi, so danes hitro obdale varnostne sile, šest protestnikov so aretirali. V okolici tega mesta med drugim vladajo poostreni varnostni ukrepi, ker bo tu francoski predsednik Emmanuel Macron v nedeljo zvečer sprejel kitajskega kolega Xi Jinpinga.

Protesti podpornikov gibanja rumenih jopičev so se minulo soboto znova sprevrgli v nasilje. Ob robu protestov je med drugim zagorelo v eni od bančnih poslovalnic, pri čemer je bilo lažje poškodovanih 11 ljudi, med njimi dva policista.

Protesti se nadaljujejo kljub številnim posvetom v okviru javne razprave, ki jo je Macron sredi januarja sprožil za pomiritev protestnikov, zaključila pa se je pred tednom dni. Gibanje se je začelo v znak protesta zaradi povišanja cen goriva, nato pa preraslo v upor proti vladnim politikam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine