18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Rumeni jopiči kljub napovedanim reformnim ukrepom znova na ulicah Francije

Privrženci protestnega gibanja rumenih jopičev so se kljub napovedim francoskega predsednika Emmanuela Macrona o znižanju davka na dohodek in drugih reformnih ukrepih danes znova podali na ulice. O več tisoč protestnikih poročajo iz prestolnice Pariz in Strasbourga.

V Parizu se je na dveh protestnih shodih zbralo več tisoč ljudi, ki so se jim pridružili tudi člani vplivnega sindikata CGT in predstavniki strank francoske levice, da bi tako izrazili nasprotovanje Macronovemu najnovejšemu svežnju reform. Med njimi je bil tudi eden najglasnejših kritikov francoskega predsednika, vodja skrajno leve Nepokorne Francije Jean-Luc Melenchon. Protestniki so se ustavili tudi pred poslopjem medijskih hiš in pozvali k “pravični obravnavi v medijih”.

V alzaški metropoli Strasbourg se je v znak nasprotovanja vladnim načrtom zbralo kakih 2000 ljudi, ki so prišli tudi iz Nemčije, Italije in Luksemburga, je poročala francoska televizija BFMTV. Strasbourg, kjer je tudi sedež Evropskega parlamenta, naj bi izbrali zato, ker bodo čez štiri tedne evropske volitve.

V Strasbourgu so na protestih izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, ker demonstranti niso spoštovali prepovedi protestov v severnem delu mesta. Policija je proti njim uporabila solzivec.

Konec prejšnjega tedna se je na protestih po vsej državi po podatkih oblasti zbralo 27.900 ljudi, od tega 9000 v Parizu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Rumeni jopiči že od novembra lani protestirajo proti fiskalni in socialni politiki vlade, ki je po mnenju protestnikov nepravična, predsednika Macrona pa pozivajo k odstopu.

Macron je v četrtek ob koncu večmesečne nacionalne razprave, ki so jo sprožili v iskanju odgovorov na izhod iz krize, napovedal “bistveno” znižanje davka na dohodek v obsegu okoli pet milijard evrov. Obljubil je tudi uskladitev pokojnin, nižjih od 2000 evrov mesečno, z inflacijo od 1. januarja 2020.

Napovedal je še, da bo nadaljeval z reformnim programom. “Sprememb, ki so v teku, in sprememb, ki jih naša država potrebuje, ne smemo ustaviti,” je še izpostavil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine