12.5 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Romana Tomc: V Evropskem parlamentu o prihodnosti, sedanjost pa še vedno razdeljena

Razdeljenost evropske politike glede ključnih vrednostnih vprašanj še nikoli ni bila tako velika.

 

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljali o prihodnosti Evropske unije. Evropski parlament je prva institucija EU, ki je začela širšo razpravo o prihodnosti EU. V minulih mesecih sta Parlament že nagovorila predsednik irske vlade Leo Varadkar in hrvaški premier Andrej Plenković, danes pa je evropske poslance nagovoril predsednik francoske vlade Emanuel Macron, ki je v svojem govoru izpostavil, da opuščanje evropskih vrednot in prevelik nacionalizem predstavljata grožnjo evropski demokraciji. Po njegovem mnenju je edini odgovor na te grožnje avtoriteta demokracije.

Evropski poslanci so pozdravili pro-evropsko usmerjenost Francije in francoskega premiera ter njegov optimističen govor o prihodnosti Evrope, prav tako pa so izrazili kritiko na slabe odnose med Parizom in Berlinom ter zunanje-politično delovanje Francije v minulih dneh. Vneta razprava je pokazala, da imajo evropski poslanci različna stališča glede trenutnih temeljnih problemov EU.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu plenarnega zasedanja izpostavila: »Pogosto razpravljamo o prihodnosti EU, kar je seveda potrebno. Še bolj potrebno pa je, da najdemo soglasje o tem, kako bomo obvladovali sedanjost. Razdeljenost evropske politike glede ključnih vrednostnih vprašanj še nikoli ni bila tako velika. Soočamo se s posledicami napačnih odločitev v preteklosti in dvojnimi merili.  Ohraniti moramo demokracijo, kar med drugim pomeni tudi spoštovanje vseh. Vsiljevanje stališč ni pravi recept za več Evrope«.

Glede Macronovega nastopa pa je komentirala: »Čeprav se z Macronovimi stališči in njegovo politiko v mnogih primerih ne strinjam, med drugim tudi na področju urejanja pravic napotenih delavcev, ocenjujem njegov nastop kot odločen in prepričljiv. Veseli me, da se je zavzel za ohranjanje evropskih vrednot. Brez strahu je sodeloval tudi v razpravi in odgovarjal na vprašanja in komentarje poslancev. Njegova stališča so bila jasna, dajal je konkretne odgovore. Ob njegovem nastopu sem se med drugim spraševala tudi, kako bi se v takšni razpravi znašli nekateri od kandidatov za predsednika slovenske vlade,« je zaključila Romana Tomc.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine