23.4 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Rojaki v Vancouvru in Whistlerju sprejeli ministrico Jaklitschevo

Piše: C. R.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch obisk pri rojakih v Kanadi zaključuje na zahodni obali Kanade, v Britanski Kolumbiji. Zadnje dni je tako preživela s Slovenci, ki živijo in delujejo v Vancouvru in v Whistlerju. Spremljala sta jo častna konzulka Republike Slovenije dr. Margaret Rudolf in Blaž Slamič iz Veleposlaništva RS v Ottawi. 

V soboto, 2. aprila, se je ministrica srečala z rojaki, ki se združujejo v Slovensko društvo Vancouver. Društvo, ki na pacifiški obali tamkajšnjim Slovencem že vse od 1958 predstavlja košček domovine, je bilo ustanovljeno z željo povezovanja rojakov, živečih v tistem delu sveta, ohranjanju slovenskega jezika in slovenske identitete, negovanju tradicionalne slovenske kuhinje, pesmi in plesa. Ministrico so sprejeli v društveni dvorani, kjer tudi sicer pripravljajo vse kulturne in družabne prireditve ter pouk slovenskega jezika. V čast ministričinega obiska so pripravili slovensko obarvan kulturni program.  Eden izmed mlajših članov je zaigral na harmoniko, častna konzulka dr. Rudolf je v roke ponovno vzela stare note svoje mame in na klavir zaigrala nekaj čudovitih melodij, s posnetki plesnih in glasbenih točk njihovih članov, s katerimi so zaključili kulturni program, pa so obudili spomine na številne lepe trenutke iz preteklosti. Uvodoma je zbrane pozdravila tudi ministrica dr. Jaklitsch, ki je izrazila veselje, da je lahko v družbi Slovencev v Kanadi. »Vsakič, ko se srečamo z našimi rojaki po svetu, gremo domov bogatejši. Bogatejši za izkušnjo ljubezni do slovenstva, do Slovenije, do slovenske kulture, do slovenskega jezika, do tega, kar smo,« je povedala ministrica in se jim zahvalila, da predajajo bogastvo slovenske dediščine mlajšim rodovom, pa tudi za njihov izjemen angažma pred tridesetimi leti, ko je Slovenija postajala samostojna država.

To priložnost je ministrica dr. Jaklitsch izkoristila tudi za podelitev zahvale in priznanja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Za dolgoletno delo v Slovenskem društvu Vancouver in neutrudna prizadevanja pri poučevanju slovenskega jezika ter neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske misli in besede med rojaki v Kanadi ga je prejel gospod Vilko Maček, eden izmed stebrov slovenske skupnosti na zahodni obali države. Druženje, ki se je nadaljevalo z izjemno okusno slovensko večerjo, ki so jo pripravile pridne članice, je potekalo v sproščenem vzdušju. Prav obisk ministrice je bil namreč povod, da so se po dolgem času ponovno zbrali. Moč je bilo čutiti veliko srčnost in pripadnost matični domovini. V prijetnem klepetu so se rojaki in ministrica zadržali še dolgo, manjkala ni niti slovenska pesem, nekateri pa so se tudi zavrteli. V svojem domu sta pred tem ministrico sprejela tudi Silva in Jože Plut, ki že več kot petdeset let živita v Kanadi.

Dan pred tem je ministrico pot vodila v Whistler, kjer se je srečala s tamkajšnjimi Slovenci. Slovenska skupnost je številčno sicer majhna, vendar pa kar nekaj Slovencev tam dela sezonsko kot učitelji smučanja. Whistler je namreč eno pomembnejših smučarskih in pohodniških središč v državi, leta 2010 pa je gostil zimske olimpijske igre, na katerih so se odlično odrezali tudi slovenski športniki. Takrat so bili v organizacijo iger precej vpeti tudi tamkajšnji rojaki.

Ministrico je že prvi dan v Vancouvru, 31. marca, sprejela tudi častna konzulka dr. Margaret M. Rudolf. Razkazala je konzulat in ministrici predstavila svoje delo in stvarnost tamkajšnjih Slovencev. Dan se je zaključil v prijetnem in vsebinsko bogatem pogovoru.

Ministrica je ob tej priložnosti obiskala tudi Antropološki muzej Vancouver, ki deluje v okviru ugledne Univerze v Britanski Kolumbiji v Vancouvru. Direktorica dr. Susan Rowley je ministrico popeljala po muzeju, namenjenem predstavitvi staroselcev na območju Južnega Pacifika. Muzej ima tudi vsebinsko primerljive eksponate iz  drugih celin, med drugim tudi iz Slovenije. V svoji stalni zbirki tako hranijo dve slovenski pustni šemi, kurenta in ruso, ki sta razstavljena na zelo lepem in vidnem mestu. V pogovoru je direktorica izrazila zanimanje, da v prihodnje sodelovanje še okrepijo in morda v Vancouver pripeljejo še kakšen delček bogate slovenske kulturne dediščine. Ministrica je obiskala tudi Muzej umetnosti Audain v Whistlerju, kjer razstavljajo umetniška dela iz Britanske Kolumbije, pa tudi dela od drugod. Povod za obisk je bil želja po morebitnem sodelovanju med muzejem in Slovenijo.

Tako je ministrica zaključila deloven, ampak izredno pomemben teden med našimi rojaki v Kanadi. V delovanje slovenskih društev je v zadnjih dveh letih močno zarezala epidemija. Prav zato je bil obisk ministrice za marsikatero društvo prvo srečanje, obenem pa tudi odraz pozornosti matične domovine s spodbudo k nadaljevanju in še dodatni krepitvi aktivnosti v slovenskih skupnostih s strani Slovenije, ki je v teh časih še toliko bolj potrebna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine