10.8 C
Ljubljana
sobota, 15 junija, 2024

Roberto Vannacci: Danes je normalnost postala revolucionarna

Pišeta: Álvaro Peñas & José Papparelli

Mnogi so slišali za »Il mondo al contrario«, presenetljivo uspešnico Roberta Vannaccija, generala italijanske vojske, a le redki poznajo moža samega.

Roberto Vannacci je bil poveljnik Task Force 45 v Afganistanu; poveljnik 9. padalsko-jurišnega polka »Col Moschin« in padalske brigade »Folgore«. Sodeloval je v specialnih misijah v Libiji, Somaliji, Bosni in Hercegovini, Ruandi, Jemnu, Slonokoščeni obali, Iranu in Afganistanu, kjer je bil načelnik štaba posebnih enot Nata. Januarja 2020 je bil kot vojaški ataše v Moskvi, kjer so ga ruske oblasti razglasile za persono non grata in ga skupaj z drugimi rojaki, izgnanimi zaradi maščevanja zaradi italijanskega stališča do ruske invazije na Ukrajino, poslale nazaj v Italijo. Decembra 2023 je bil imenovan za načelnika štaba kopenskih enot.

Avgusta 2023 je v samozaložbi izdal Il mondo al contrario, ki je bila presenetljiva uspešnica, ki ga je katapultirala do priljubljenosti, prav tako pa je povzročila nenavadne politične in medijske polemike v Italiji, zlasti zaradi njegovih pogledov na vprašanja LGBT, priseljevanja, odnosov med spoloma, in zeleno gibanje. Njegovo knjigo je kasneje vzela v roke založba Il Cerchio. Marca 2024 je bila javnost deležna nadaljevanja, Il coraggio vince, avtobiografske knjige, ki jo je izdala Editions Piemme skupine Mondadori. Danes kandidira kot vodja liste Lega Salvini Premier za evropske volitve leta 2024.

Kaj je vodilo vojaka, generala italijanske vojske, da je napisal knjigo, kot je Il mondo al contrario?

Knjiga se ni rodila kot taka, ampak kot serija člankov o energiji, okolju in urbanizmu, ki sem jih začel pisati sredi energetske krize, ko so nam povedali, da moramo vodo za testenine segrevati s svečami. Ko sem napisal približno sto strani, sem se odločil dodati nekaj tem in jo izdati kot knjigo – rdeča nit, ki združuje vsa ta razmišljanja, je menda paradoks.

Rečeno nam je, da je treba človeštvo rešiti. In vendar človeštvu na tem planetu še nikoli ni bilo bolje. Rečeno nam je, da ni identitet narodov. In vendar se vsako ljudstvo jasno razlikuje po svojih posebnih značilnostih. Rečeno nam je, da se mora pravna struktura družine spremeniti. Toda velika večina homoseksualcev živi samsko. Rečeno nam je, da je treba lov prepovedati, da bi rešili divje živali. Namesto tega obstajajo območja, kjer je število divjih živali večje od biološke gostote, kar povzroča veliko škodo v kmetijstvu in spodbuja širjenje bolezni. Učijo nas, da je jedrska energija nevarna. Pa vendar statistika nedvoumno dokazuje, da je to najvarnejša oblika proizvodnje energije na proizvedeno megavatno uro.

V knjigi pravite, da so vas prijatelji svarili, naj se ne dotikate »politično nekorektnih« tem, sicer boste zašli v težave. Ste vedeli za nevihto, ki bo nastala?

To je absurdno, a danes je normalnost postala revolucionarna. Trditve v knjigi so pogosto trivialne in so vzbudile razburjenje, ki ga niso sprožili niti Satanski verzi Salmana Rushdieja. Obstajajo različne etnične skupine, za katere so značilne specifične somatske lastnosti, tisti, ki se ne prepoznajo kot heteroseksualci, predstavljajo majhno manjšino družbe, nenadzorovano neregularno priseljevanje destabilizira družbe, vsi so otroci moškega in ženske. To je nekaj resnic, ki so povzročile takšno ogorčenje. Nekatere kulturne elite so me ostro napadle, ker so nagnjene k zavračanju realnosti, opisane v knjigi, in – s ciljem vsiliti določeno subjektivno dojemanje sveta, za katerega trdijo, da je »vključujoče« – želijo spodkopati načela, na katerih temelji zahodna družba. Temelje, ki so zagotovili napredek, razvoj, blaginjo in bogastvo. Običajni ljudje pa niso neumni in so zaznali prevarantske trike teh samooklicanih varuhov morale, pri tem pa so prepoznali pravilnost mojih opazk in mi izkazali strinjanje in empatijo.

Več TUKAJ. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine