9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Rio de Janeiro: Neurje in poplave zahtevale več žrtev

Piše: Damian Ahlin

V manj kot šestih urah je padlo 260 litrov vode na kvadratni meter, kar je več, kot običajno pade v celotnem februarju.

Mesto Petrópolis v višavju Ria de Janeira se je zbudilo v blatu in uničenju. Močno neurje v torek zvečer je zahtevalo več deset smrtnih žrtev, pogrešanih pa je bilo še nepotrjeno število ljudi. Po podatkih lokalnih oblasti je doslej umrlo 38 ljudi, vendar se lahko število smrtnih žrtev v prihodnjih urah zaradi izkopavanja trupel še poveča. Skupaj so rešili 16 živih ljudi.

V manj kot šestih urah je padlo 260 litrov vode na kvadratni meter, kar je več, kot običajno pade v celotnem februarju. Močno neurje je povzročilo prelivanje rek, ki so prečkale mesto, zemeljske plazove in vodne ujme, ki so odplavljale vse, kar jim je bilo na poti. Mestni svet je razglasil stanje javne nesreče in ocenjuje, da bo trajalo več tednov, preden se bo mesto vrnilo v običajno stanje.

Po podatkih civilne zaščite je najbolj prizadeto območje Morro da Oficina, hrib, ki se je zrušil in porušil najmanj 80 hiš. Ko se je voda umaknila, so se na ulicah v središču mesta začela pojavljati trupla žrtev, ki jih je odnesel vodni hudournik. Samo na ulici Emperador v središču zgodovinskega središča so po poročanju časnika O Globo našli 12 trupel.

Razmere so praktično kot v vojni. Videli smo avtomobile, ki so viseli na drogovih svetilk, prevrnjene avtomobile, veliko blata in še vedno veliko vode, je povedal guverner zvezne države Rio de Janeiro Claudio Castro. Potrdil je tudi, da sirene, ki običajno opozarjajo prebivalce na ogroženih območjih, delujejo pravilno.

Petrópolis je oddaljen eno uro vožnje od mesta Rio de Janeiro in je pomembna turistična destinacija zaradi palač in veličastnih hiš iz časov, ko je bil poletno letovišče kraljeve družine. Predsednik Jair Bolsonaro bo območje obiskal v petek, ko se bo vrnil z uradnega potovanja iz Rusije in Madžarske.

Vir:  El Mundo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine