16.1 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Rim na robu propada zaradi smeti, divjih prašičev in podgan

Piše: Jože Jan

V nedeljo in včeraj so bile v Italiji volitve županov in komunalnih oblasti Rima in drugih večjih mest. Gore smeti, podgane in družine divjih prašičev, ki veselo hodijo po smetiščih, spominjajo na Hitchcockove grozljivke.

S temi podobami, ki opisujejo vse bolj propadajoče stanje glavnega mesta Italije, so se prejšnjo nedeljo in včeraj vršile volitve novega župana. Volitve so bile tudi v drugih velikih mestih Italije, na primer Milano, Torino, Neapelj in Bologna.

Apatija in hladne volilne kampanje, ki nikogar niso navdušile, so ustvarile mrzlo razpoloženje za ta volilni dogodek, v katerem bo sodelovalo približno 12 milijonov Italijanov, ki bodo obnovili oblasti v več kot 1.100 občinah.

V mnogih primerih – in skoraj gotovo tudi v Rimu – bo župan izvoljen v drugem krogu volitev, ki bo 17. in 18. oktobra. Sedanja rimska županja, Virginia Raggi iz gibanja Pet zvezd (M5E) ima malo možnosti, da bi bila znova izvoljena. Čeprav je obljubila čistočo, boljši prevoz in urejenost mesta, ki velja za eno najlepših na svetu, je Raggi razočarala. Slike, ki so pred kratkim krožile o družinah divjih prašičev, ki se mirno sprehajajo po različnih soseskah Rima, polnega smeti in prometnega kaosa, so potrdili slabo vlado županje.

Brezbrižnost, ki je vladala ob teh volitvah, kaže da so mnogi Rimljani šele v zadnjih dneh ugotovili, da so volitve konec tedna. »Da so volitve sem spoznala, ko mi je hči povedala, da v ponedeljek ne bo pouka, ker se v njeni šoli glasuje« je dnevniku priznala Verónica Lamberti, 45-letna Rimljanka, ki dela v zavarovalnici. »Za koga bom glasovala? Še vedno nisem o tem premislila, vseeno mi je, vsi so enaki in ne verjamem nikomur več«, je dejala Verónica in pokazala rimski tipičen skepticizem.

Tudi v finančni prestolnici Italije, Milanu; je vladalo ozračje brezbrižnosti. «Skoraj ni bilo nobene volilne kampanje, razprav, bojevitosti ali gorečnosti za politiko. Zdi se mi, da je pri teh volitvah najpomembnejše to, da tako tukaj v Milanu kot v Rimu desnosredinske stranke niso mogle predstaviti dobrih kandidatov« je za časopis povedal Pietro Castillo, študent zadnjega letnika Fakultete za politične vede v Milanu.

Čeprav večina politikov trudi, da relativizirajo pomen teh volitev, češ da so občinske, v resnici bodo za vse več kot pomemben politični preizkus. Seveda to glasovanje ne bo imelo posledic za sedanjo vlado narodne enotnosti, ki jo vodi Mario Draghi in ima podporo skoraj vseh, razen desne stranke Fratelli d’Italia. Bo pa rezultat volitev služil kot merilo soglasja vsake stranke in kakšni so obeti za prihodnje volitve novega vodja države, saj se februarja 2022 izteče sedemletni mandat Sergia Mattarelle.

 

Vir: La Nación, Argentina

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine