24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Rijad pred ZN obljubil razjasnitev Hašodžijeve smrti

Predstavnik Savdske Arabije je danes pred Svetom ZN za človekove pravice v Ženevi obljubil razjasnitev umora novinarja Džamala Hašodžija in napovedal pregon storilcev. Svet obravnava stanje človekovih pravic v Savdski Arabiji, kar je bilo sicer predvideno že pred izginotjem novinarja 2. oktobra, zaradi katerega se je Rijad znašel pod pritiskom.

Vodja savdske komisije za človekove pravice Bandar al Aiban je danes v Ženevi predstavil poročilo svoje države in poudaril, da je savdsko tožilstvo na zahtevo kralja Salmana začelo preiskavo primera Hašodži, katere cilj je “priti do resnice, vse obtožene privesti pred roko pravice in obsoditi tiste, ki se jim bo dokazala krivda za ta zločin”.

Pred delovno skupino sveta ZN, ki v rednem pregledu preučuje izpolnjevanje zavez držav na področju človekovih pravic, je poudaril tudi, da je vodstvo absolutne monarhije že pred tem izrazilo svojo bolečino zaradi umora novinarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kritik savdskih oblasti, ki je živel v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA, je izginil, ko je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu. Kasneje se je izkazalo, da je bil tam umorjen. Rijad je po velikem mednarodnem pritisku to priznal šele tri tedne kasneje, ko je tudi aretiral 18 osumljenih. Njegovih posmrtnih ostankov še niso našli, prav tako za zdaj ni jasno, kdo je umor odredil.

Turško pravosodje je prejšnji teden navedlo, da naj bi bil Hašodži zadavljen takoj po prihodu na savdski konzulat, njegovo truplo pa so razkosali. Svetovalec turškega predsednika Yasin Aktay je zatem za turški časnik Hürriyet dejal, da so novinarjevo truplo razgradili v kislini. Turški dnevnik Sabah pa danes poroča, da je Savdska Arabija v Turčijo napotila svoje agente, da bi zabrisali sledi umora.

Preučitev stanja človekovih pravic v okviru univerzalnega periodičnega pregleda v svetu ZN je bilo načrtovano že dolgo pred umorom kritičnega novinarja. Tovrstnega pregleda so redno deležne vse članice. Poročilo o Savdski Arabiji bodo sprejeli v petek.

Ob predložitvi savdskega poročila je sicer več držav pozvalo k neodvisni preiskavi Hažodžijeve nasilne smrti. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet pa je pred dnevi izrazila dvom v neodvisnost savdske preiskave in terjala, da pri njej sodelujejo tudi mednarodni strokovnjaki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine