12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Republikanski senatorji zahtevajo posodobitev opozoril za starše za risanke z LGBT vsebino

Piše: Ivan Šokić

Ameriški republikanski senatorji v odziv na Disneyjeve napovedi o večanju LGBTQ vsebine v televizijskih programih za otroke zahtevajo spremembe ocenjevanja vsebine primerne za otroke. Menijo, da je potrebno starše vnaprej obvestiti ali ima določena risanka LGBT vsebino. 

Skupina republikanskih senatorjev je 4. maja 2022 na predsednika TV Parental Guidelines Monitoring Board, Charlesa Rivkina naslovila pismo v katerem zahtevajo da odbor poskrbi za posebne oznake, ki bodo starše opozarjale, da določena risanka vsebuje elemente LGBT.

Omenjena organizacija namreč skrbi za spoštovanje vzpostavljenih pravil, ki določajo kakšna vsebina naj bi bila primerna za otroke katere starosti. Gre za priporočila, vsak starš sam presoja čemu želi izpostavljati svoje otroke, a pomembno je, da lahko tudi o sami vsebini nepoučeni starši na podlagi ocene presodijo ali je vsebina risanke primerna za njihove otroke.

Po mnenju republikanskih senatorjev LGBTQ vsebina ni primerna za otroške oddaje z oceno TV-Y7, ki vključuje otroke starejše od 7 let, v to kategorijo pa spada tudi večina risank. Senatorji so opozorili, da je v zadnjih leti prišlo do agresivne politizacije “določenih tem o naravi spolnosti”, ki se je promovirala v programih za otroke. 

“Glede na to, da starše z vso pravico skrbi glede prisotnosti vsebine o spolni orientaciji in spolni identiteti v otroških TV oddajah, od odbora pričakujemo da izpolni svojo dolžnost in posodobi starševska vodila za TV na način, da bodo vključevala te skrbi.”

Po mnenju senatorjev gre pri želejni posodobitvi vodil za enak princip kot so ga v preteklosti pri odboru rabili za vsebino povezano s spolnostjo, nasiljem in obscenostmi. Na pismo republiaknskih senatorjev so se odzvali v največjem homoseksualnem lobiju GLAAD, kjer se aktivno zavzemajo za večjo prisotnost LGBTQ likov v medijih. Po njihovem mnenju “mediji zgolj odražajo in predstavljajo to realnost in naraščajoče sprejemanje LGBTQ ljudi nasplošno.”

Izvršna direktorica GLAAD Sarah Kate Ellis je leta 2018 od sudijev zahtevala, da v svojih delih do leta 2021 vključijo najmanj 20 odstotkov LGBTQ likov, ta del pa bi do leta 2024 moral znašati 50 odstotkov. V samem odboru pa se na pismo republikanskih senatorjev še niso odzvali.

Vir: boundingintocomics.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine