16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Republikanci napovedujejo, da bo Trump oproščen krivde

Predstavniški dom ameriškega kongresa je najprej z 230 glasovi proti 197 potrdil prvo točko ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki zadeva zlorabo oblasti, takoj nato pa še drugo točko, ki zadeva oviranje kongresa, z 229 glasovi proti 198.

 

Za potrditev obtožbe zlorabe oblasti je glasovalo 229 demokratov in neodvisni kongresnik Justin Amash, ki je letos poleti izstopil iz republikanske stranke. Demokratska predsedniška kandidatka Tulsi Gabbard je glasovala kot prisotna, k republikancem pa sta prestopila dva demokrata.

Za potrditev obtožbe oviranja kongresa je glasovalo 228 demokratov in Amash, Gabbardova je bila spet “prisotna”, republikancem pa so se z glasom proti pridružili trije demokrati.

Donald Trump, ki je bil v času glasovanja med svojimi podporniki v Michiganu, je tako postal šele tretji predsednik ZDA v zgodovini z ustavno obtožbo, ki so jo demokrati potrdili zaradi izsiljevanja Ukrajine, da mu pomaga pri naslednjih volitvah z uvedbo preiskave demokratskega kandidata Josepha Bidna, in zaradi oviranja kongresne preiskave tega dejanja.

Ustavna obtožba v dveh točkah je bila potrjena po celodnevni živahni razpravi, med katero so demokrati utemeljevali glas za, republikanci pa glas proti. Republikanci napovedujejo, da bo Trump šel v zgodovino kot prvi predsednik, ki je bil ustavno obtožen, vendar bo potem zmagal na volitvah. Skupaj s Trumpom in njegovo kampanjo izražajo prepričanje, da so se demokrati z ustavno obtožbo ustrelili v koleno.

Ustavna obtožba se bo preselila v senat, kjer se bo predvidoma januarja začelo sojenje, pri čemer bodo senatorji porota, izbrani člani predstavniškega doma bodo imeli vlogo tožilca, Trump bo imel pravico do svojih zagovornikov, procesu pa bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Republikanci, ki imajo v senatu, večino napovedujejo, da bo Trump po hitrem postopku oproščen krivde.

Za zdaj sicer še ni jasno, ali bodo demokrati ustavno obtožbo v senat poslali takoj. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je namreč dejala, da se bo s kolegi najprej posvetovala o tem. Obstaja možnost, da demokrati počakajo, dokler ne bodo od republikanskega vodstva v senatu dobili zagotovil, da bo postopek potekal pošteno in nepristransko. Senatni demokrati želijo zaslišati dodatne priče, republikansko vodstvo želi zadevo čim prej umakniti iz soja žarometov.

Demokrati so postopek ustavne obtožbe z uradno preiskavo sprožili septembra na podlagi telefonskega pogovora, med katerim je Trump julija letos ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega prosil za uslugo – preiskavo Bidna in njegovega sina – ter teorije zarote o ukrajinskem vpletanju v ameriške volitve leta 2016.

Ameriške obveščevalne agencije in preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja so sicer potrdili, da se je v volitve vpletala Rusija, in to na strani Trumpa.

Trump je zadrževal v kongresu potrjeno vojaško pomoč Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo. Pomoč je sicer sprostil, vendar šele, ko je zadeva postala znana.

Demokratski člani kongresa so pred zgodovinskim glasovanjem zatrjevali, da niso imeli izbire in so morali uporabiti edini način, ki ga imajo, da zaščitijo ustavo in politični sistem pred Trumpovimi zlorabami. Trump ima na svoji strani pravosodno ministrstvo, senat ter vrhovno sodišče in le predstavniški dom kongresa ga lahko skuša nadzirati.

Trump je ustavno obtožbo označil za lov na čarovnice in v pismu Pelosijevi celo napisal, da so v preteklosti s čarovnicami ravnali bolje, kot demokrati ravnajo z njim.

To je ponovil tudi pred svojimi podporniki v Michiganu, ki so več ur čakali v vrsti na hudem mrazu, da pridejo v dvorano in mu izrazijo podporo. Dejal jim je, da se sploh ne počuti kot obtoženec, čeprav je iz njegovih jeznih tvitov razbrati, da ga je zadeva prizadela.

Razprava pred glasovanjem je bila predvidljiva. Republikanci so napadali demokrate, jih primerjali s Stalinovimi komunisti in tudi z ameriškim borcem proti komunizmu, senatorjem Josephom McCarthyjem, pa Poncijem Pilatom, ki je dal križati Jezusa.

Analitiki pa so opazili, da prav nobeden ni zmogel stavka ali dveh v bran Trumpovemu značaju v smislu, da je dober človek, ki se mu dogaja krivica. Napadali so proces in demokrate.

Največ razburjenja je povzročil Barry Loudermilk iz Georgije, ki je Trumpa primerjal z Jezusom Kristusom in obtožil demokrate, da so hujši od rimskega guvernerja Judeje Poncija Pilata. Ta je Jezusu vsaj dal možnost, da se brani, česar demokrati Trumpu niso omogočili, je dejal.

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve, demokrat Adam Schiff je ves čas razprave ponavljal, da so Trumpu dali več kot dovolj možnosti za obrambo, ki pa jih ni izkoristil. Ne samo, da ni poslal v kongres nobene priče sebi v prid, celo prepovedal je pričanje vsem članom svoje vlade.

Vodilni zagovornik Trumpa v kongresu Doug Collins iz Georgie je skušal z obtožbo odpraviti v devetih sekundah: “Gremo hitro skozi. Nič pritiska, nič pogojevanja, nič ni bilo odvzeto Ukrajini. Dobili so denar in zanj niso storili nič,” je dejal Collins.

Njegov kolega iz Lousiane Clay Higgins je prinesel s seboj republikansko rdeče obarvan zemljevid ZDA in v bibličnem predavanju govoril o grozljivem napadu na ameriške vrednote s strani socialistov, ki ne morejo sprejeti zemljevida. Higginsov zemljevid je bil ves rdeč za ponazoritev, kje vse je Trump leta 2016 zmagal. Dejal je, da se demokrati bojijo volje ljudstva in so se zato spravili k impeachmentu, saj Trumpa na volitvah ne zmorejo poraziti.

Legendarni Teksašan Louie Gohmert je bil užaljen, ko je demokrat Jerry Nadler opozoril kolege z druge strani, naj ne širijo ruske propagande. Gohmertovi kolegi so namreč trdili, da so se leta 2016 demokrati povezali z Rusi, sedaj pa tudi z Ukrajinci v škodo ZDA.

Republikanci so tudi napovedali, da lahko demokrati v primeru Trumpovega poraza na volitvah 2020 zanesljivo računajo na ustavno obtožbo naslednjega demokratskega predsednika ali predsednice. Za to si bodo sicer potrebovali večino v predstavniškem domu kongresa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine