4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Repatriacija migrantov tretjega sveta je eksistenčna nujnost

Danska je ustanovila urad za repatriacijo migrantov. Za začetek bodo vračali Sirce, ki ne bodo več upravičeni do statusa begunca. V  temnih obetih za prihodnost so migranti tretjega sveta tako ekstravaganca kot tudi varnostno tveganje.

 

Danska vlada je sporočila, da bodo začeli sistematično pregledovati tako imenovane begunske statuse migrantov, ki so v to skandinavsko državo prišli iz Sirije. Danska vlada namreč meni, da glede na razmere v Siriji, ki so v glavnem stabilne, predvsem v okolici glavnega mesta Damask in v obmorskem pasu, ni več nobenega razloga, da bi migranti iz Sirije imeli na Danskem status begunca. Odločitev danske vlade temelji na nedavnih razsodbah danskega tribunala, ki odloča o upravičenosti prošenj, ki jih podajo prosilci za azil. V preteklem mesecu je namreč ta tribunal v petih primerih zavrnil prošnje migrantov iz Sirije, da bi jim dodelili status begunca na podlagi trditev, da so iz matične države pobegnili zaradi vojnih spopadov. Dansko ministrstvo za imigracijo in integracijo je torej podalo izjavo, v kateri pravi, da razmere v Siriji niso več tako nevarne, da bi bile lahko temelj za odobritev ali podaljšanje začasnega bivanja na podlagi zakona, ki omogoča beguncem status zaščitene osebe, se pravi azilanta. Pristojni minister Mattias Tesfaye je tudi dejal, da se je v zadnjem letu okoli sto tisoč migrantov iz Sirije, ki so se zatekli v okoliške države (predvsem v Turčijo), vrnilo nazaj v Sirijo. Ta množična vrnitev je za dansko vlado dokaz, da razmere v Siriji niso več tako resne, da bi morali sirskim migrantom omogočati begunski status na podlagi splošnih razmer v državi. In če so razmere v Siriji zadosti varne, da se v državo vračajo migranti iz okoliških držav, potem so zadosti varne tudi za tiste sirske migrante, ki so se zatekli v evropske države.

Najštevilčnejši so sirski migranti

Na Danskem so samo v zadnjih nekaj letih potrdili status begunca in s tem azilanta okoli 5000 migrantom iz Sirije. V drugi polovici lanskega leta se jih je okoli sto po lastni želji vrnilo v Sirijo, letos jim je sledilo še okoli petdeset novih. Danska vlada zdaj pripravlja večjo logistično operacijo, s katero bi vrnili v Sirijo še vse druge »neupravičene« migrante iz te države, ki prebivajo na Danskem. Minister Tesfaye je v izjavi za medije tudi dejal, da so v okviru ministrstva za imigracijo in integracijo ustanovili poseben »potovalni« urad, katerega naloga bo prevoz migrantov, ki ne bodo več upravičeni do statusa begunca ali azilanta na Danskem, nazaj v matično državo. Zaradi ustanovitve posebnega urada, ki se bo v bistvu ukvarjal z repatriacijo migrantov, nekateri menijo, da je repatriacija migrantov iz Sirije samo prvi korak, tako da ji bodo sledile repatriacije migrantov, ki so na Dansko prišli iz drugih delov sveta. Na Danskem živi kakšnih dvesto tisoč migrantov tretjega sveta, ki imajo različne statuse od begunskega do statusa ekonomskih migrantov. Sirci so tako največja etnična skupina med migranti tretjega sveta, saj jih je na Danskem okoli šestintrideset tisoč.

Presenetljiv zasuk

Napovedi repatriacije ali remigracije je sicer presenetljiv zasuk v politiki tako zdajšnje danske levičarske vlade kot tudi v migrantski politiki Danske na splošno. Danska je bila desetletja namreč ena najbolj liberalnih držav, kar zadeva priseljevanje, ne glede na politično opcijo, ki je vodila vlado. Tako kot večina držav v severni in zahodni Evropi je tudi Danska oziroma njena vlada navdušeno sprejela marakeško deklaracijo in odprto podpirala načrte levih liberalnih migrantoljubskih elit za neomejene migracije iz tretjega sveta v Evropo. In ko je prejšnja desnosredinska danska vlada kazala, sicer zelo sramežljivo, namene, da bi vsaj malce omejila migracije na Dansko in so se nekateri ministri celo spraševali, ali bi bilo smiselno podpreti marakeško deklaracijo, so migarantoljubske elite pred dvema letoma na danskih volitvah izdatno podprle socialiste in druge levičarske stranke, ki so izražale popolno zavezanost množičnim migracijam iz tretjega sveta. Zdajšnje napovedi vladajočih socialistov o množičnem preverjanju statusov in upravičenosti za bivanje na Danskem ter ustanovitev urada, ki bo dejansko izvajal repatriacijo migrantov, pa kažejo precejšen zasuk socialistov v njihovi dosedanji migracijski politiki.

Draga ekstravaganca

Seveda pa ima tak zasuk tudi vzrok, in kot vedno je stvar v denarju. Svet se sooča z eno najhujših kriz po drugi svetovni vojni. Pandemija kitajskega virusa je temeljito pretresla ves zahodni svet in nekajtedenske karantene so zamajale gospodarstvo. Še huje, grozi nam še drugi val pandemije, za katerega nekateri strokovnjaki napovedujejo, da bo še hujši od pravkar končanega prvega vala. Pri tem niti ni pomembno, ali te mračne napovedi glede drugega vala pandemije novega koronavirusa držijo ali ne, dejstvo je, da je gospodarstvo izredno previdno. Nove investicije so ustavljene tako v proizvodnjo kot tudi v graditev, infrastrukturni načrti visijo v zraku. Naročila industriji so skromna, zaposlovanje je ustavljeno in mnoga delovna mesta visijo v zraku. In vse to povrh gospodarskih trendov, ki so že brez pandemije kazali gospodarsko ohlajanje in splošno recesijo v zahodnem svetu in se tem seveda tudi globalno. V takšnih razmerah je več kot na dlani, da se bomo soočali temeljitim zategovanjem pasu in vse rezerve bodo potrebne za ohranjanje socialnega miru in preprečevanja kolapsa. Sto tisoči migrantov tretjega sveta, ki prispevajo bore malo k napredku in so bolj ali manj proračunski strošek, so preprosto ekstravaganca, ki si je v takšnih razmerah nobena država na more privoščiti.

Repatriacija je nujna

In seveda ne smemo pozabiti, da je tudi Danska v preteklih tednih doživela pocestna divjanja v režiji skrajnih levičarskih terorističnih tolp, kot sta Antifa in BLM. Ne sicer v tako divjem obsegu kot nekatere druge zahodne države, a vendarle. Tudi danski staroselci, vključno z levičarsko vlado, so od razgrajačev slišali, da so rasisti, ksenofobi, fašisti in tako naprej in nazaj. In doživeli zahteve po popolnem spreminjanju družbe, izbrisu tradicije, zgodovine in odstranitvi »rasističnih spomenikov«. Še celo spomenik mali morski deklici iz Andersenove pravljice je bil razglašen iz nekega razloga kot »rasističen«. Tudi na Danskem so tako levičarji uporabljali migrante kot orodje za svojo »revolucijo«, kar pa je bilo tudi za levičarsko »progresivno« dansko vlado očitno preveč. V precej temnih obetih za prihodnost sto tisoči migrantov niso samo ekstravaganca, ampak tudi prvovrstna varnostna grožnja. Iz tega izhaja logičen sklep, da je repatriacija migrantov tretjega sveta v matično domovino preprosto eksistenčna nujnost.        

Številka

36.000 Sircev je največja etnična skupina migrantov tretjega sveta na Danskem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine