19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Rekordna udeležba na lokalnih volitvah v Hongkongu

V Hongkongu danes potekajo volitve članov okrožnih svetov. Kot vse kaže, bo volilna udeležba rekordna, saj se je volitev do 14.30 ure po krajevnem času (7.30 po srednjeevropskem) udeležilo več kot 1,7 milijona od 4,13 milijona volilnih upravičencev.

Po podatkih pristojnih oblasti je osem ur pred zaprtjem volišč glasove oddalo 42 odstotkov volilnih upravičencev, kar je več kot dvakrat več kot na preteklih volitvah.

Volitve po poročanju tujih tiskovnih agencij potekajo mirno, pred volišči se vijejo dolge vrste ljudi. Ena od organizacij, ki spremljajo volitve, je sicer sporočila, da so nekateri volivci poročali, da so jih pred volišči snemali neidentificirani ljudje.

V bližini večine volišč so nameščene protiizgredniške enote policije.

Okrožni sveti so najnižja raven oblasti v Hongkongu, ki ima v okviru Kitajske status posebnega upravnega območja. Današnje volitve veljajo za referendum o protestih, ki že mesece pretresajo to nekdanjo britansko kolonijo.

Za 452 sedežev v 18 okrožnih svetih se sicer poteguje več kot 1100 kandidatov.

Protesti v nekdanji britanski koloniji so izbruhnili junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, a so se kmalu sprevrgli v splošno nezadovoljstvo zaradi vse večjega vmešavanja Pekinga v polavtonomno območje. Protestniki zahtevajo večje demokratične svoboščine in neodvisno preiskavo policijskega nasilja.

Zadnje ankete pred volitvami so sicer pokazale, da se podpora demokratičnemu taboru povečuje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine