3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Rekordna priljubljenost italijanske vlade! Salvinijeve ukrepe so Italijani prepoznali kot pravo pot, levičarjem pa podpora strmo pada!

Priljubljenost italijanske vlade, ki jo sestavljata desna Liga in Gibanje petih zvezd, je po okoli treh mesecih na oblasti dosegla rekord. Podpira jo namreč kar 62 odstotkov Italijanov, kar je pet odstotnih točk več kot junija, je razvidno iz danes objavljene ankete časnika La Repubblica.

 

Priljubljenost so večinsko okrepili tudi vidnejši politiki. Premier Giuseppe Conte uživa 61-odstotno podporo, vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini pa 60-odstotno, kar je kar osem odstotkov več kot maja. Tudi vodja Gibanja pet zvezd in minister za industrijo Luigi di Maio je okrepil svojo priljubljenost z 42 na 57 odstotkov, povzema anketo avstrijska tiskovna agencija APA.

Medtem ko bi Liga v primeru ponovnih volitev osvojila kar 30,2 odstotka glasov, kar je skoraj dvakrat toliko kot na volitvah marca, pa bi podpora gibanju padla za okoli tri odstotne točke na 29,4 odstotka.

Vse manjšo podporo uživa italijanska opozicija. Demokratska stranka (PD), ki je na volitvah marca dosegla zgodovinsko najslabši rezultat 18,7 odstotka, bi tega poslabšala na 17,3 odstotka. Na podobni poti pa je tudi desnosredinska stranka Naprej Italija Silvia Berlusconija, ki bi s 14 odstotkov zdrsnila na 8,7 odstotka podpore.

V anketi časnik še ugotavlja, da kar 54 odstotkov vprašanih podpira odločitev vlade, da v italijanskih pristaniščih prepove vplutje ladjam z rešenimi migranti. Med podporniki Lige ta delež znaša kar 85 odstotkov, pri Gibanju pet zvezd pa 75 odstotkov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine