13.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Razmere na Krimu se zaostrujejo, Rusija bo tam namestila dodatne rakete

Rusija bo na aneksiranem Krimu, ki je zaradi nedeljskega incidenta ruskih sil z ukrajinsko mornarico znova v ospredju svetovne pozornosti, kmalu namestila napredni raketni obrambni sistem S-400, je danes sporočil vojaški vir. Sistem namerava Moskva namestiti do konca leta, pridružil se bo trem na polotoku že nameščenim sistemom S-400.

 

Kot je povedal polkovnik ruske vojske Vadim Astafijev, bo novi protiletalski sistem kmalu prevzel bojne naloge za zaščito Ruske federacije. Sistem so po njegovih besedah že uspešno preizkusili in je sedaj pripravljen na namestitev. S-400 je najnaprednejši ruski protiletalski in raketni sistem, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Viri v ruski obveščevalni službi so že septembra povedali, da bo Moskva četrti sistem S-400 na Krimu namestila blizu mesta Džankoj, ki je nedaleč od ozemlja pod nadzorom Ukrajine.

Do napovedi skorajšnje namestitve novih raket na leta 2014 priključenem Krimu prihaja v času najhujših napetosti med Moskvo in Kijevom v zadnjih letih.

Ruska obalna straža je v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim v nedeljo zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih še 24 ukrajinskih mornarjev. V posredovanju so bili najmanj trije ranjeni.

Sredi napetosti naj bi danes proti Azovskemu morju plul tudi ruski vojni minolovec, poroča Reuters.

Zadnje novice

Sorodne vsebine