18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Različica omicron se v Evropi širi z bliskovito hitrostjo

Piše: Jože Jan

Različica omicron se v Evropi širi z bliskovito hitrostjo in bo verjetno postala prevladujoči sev koronavirusa v Franciji v začetku prihodnjega leta, je opozoril francoski premier Jean Castex, ko je napovedal nove omejitve za potnike iz Združenega kraljestva.

Velika Britanija je do sedaj najbolj prizadeta država v regiji, v petek je tam bilo skoraj 15.000 potrjenih primerov z omicronsko različico. Zdravstveno osebje vse celin se pripravlja na nov val okužb.

Nizozemska je to soboto postala država z najstrožjimi ukrepi proti pandemiji, z odlokom karantene, ki bo načeloma trajala do sredine januarja.

Francija, Nemčija in Irska so tudi napovedale nove omejitve, s katerimi skušajo izboljšati epidemiološko situacijo. Po zadnjih podatkih Evropske unije je Evropa zabeležila že več kot 89 milijonov okuženih in 1,5 milijona mrtvih zaradi covida-19.

Karl Lauterbach, nemški znanstveni minister, je novinarjem v petek dejal, da se mora Nemčija pripraviti na izziv, ki jo še čaka.

Na Irskem, kjer je tretjina novih primerov različice omicron, je predsednik Michál Martin zagotovil, da »pričakujejo, da bodo okužbe narasle bolj kot kadarkoli prej«.

Omejitve potovanj in drugi ukrepi po Evropi

Nemčija je to nedeljo napovedala prepoved vstopa večine potnikov iz Združenega kraljestva, po vzoru Francije. Zaradi povišanja okužb je označila za države z visokim tveganjem Francijo, Norveško, Dansko in Libanon. V petek je Nemčija poročala 50.000 novih okužb, v soboto pa 42.000.

Francija je zaprla svoje meje za poslovne potnike in turiste iz Združenega kraljestva. Napovedala je tudi, da bodo obiskovalci iz EU ob prihodu v Francijo morali predložiti negativen test na covid-19, tudi tisti, ki so cepljeni. Poleg tega so v Franciji skrajšali dobo med drugim in tretjim odmerkom cepiva in odredili zahtevo polnega cepljenja za vstop v restavracije in javni prevoz na dolge razdalje. Odpovedana so bila vsa uradna novoletna praznovanja. Castex je dodal, da bo vlada prihodnje leto odredila nove ukrepe do necepljenih prebivalcev. »Ni sprejemljivo, da zavrnitev cepljenja nekaj milijonov Francozov ogroža življenje celotne države,« je dejal. To soboto je minister za zdravje Olivier Véran dejal, da je med 7% in 10% novih okužb v Franciji posledica različice omicron.

Nizozemska je to soboto razglasila karanteno med Božičem in novim letom. Šole, bari, restavracije, nebistvene trgovine in javni prostori bodo zaprti od te nedelje do sredine januarja. Nizozemski premier Mark Rutte je dejal, da so omejitve »neizogibne«. Nizozemska je v petek zabeležila več kot 15.400 okužb, zaradi česa so preložili vse rutinske obiske in nenujne operacije v bolnicah.

Irska je odredila, da se morajo od ponedeljka gostilne, restavracije, gledališča in kinodvorane zapreti ob 20.00 . Poročna slavja bodo dovoljena le do polnoči, z največ 100 gosti.

Vir: BBC, Združeno kraljestvo

Sorodne vsebine