10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

RAZKRITO: 95% plastike v oceanih izvira z držav tretjega sveta!

Meinstream mediji bombardirajo zahodne države z novicami, kako moramo iz vsakdanjega življenja izločiti plastiko, da bi ohranili okolje, predvsem oceane. Toda v kolikšni meri je za onesneženje sveta in oceanov s plastiko pravzaprav kriv zahod?

Na posnetkih, ki so del kampanje proti plastiki, lahko vidimo grozne posnetke živali, ujetih v vseh mogočih smeteh. Posneti zato, da bi se kaj takega ne dogajalo več, seveda. V zadnjem časi so mainstram mediji na križarskem pohodu proti strahotam plastike pri razvitih narodih in si prizadevajo za ukinitev plastičnih vrečk, plastičnih žličk in slamic ter drugega plastičnega pribora. Pa sploh pridigajo pravemu občinstvu?

Na kratko povedano – NE.

Če bi hoteli, da bi njihova kampanja delovala, bi svoje slogane morali napisati v jezikih kot so mandarinščina, hindi in v različnih afriških jezikih.

Prvič: z odpadki v zahodnih državah, pa tudi drugih razvitih državah, kot sta Japonska ali Južna Koreja, ravnajo zelo drugače, kot v »državah v razvoju« oz. državah Afrike in Azije.

Niti države v vzponu, kot so Indija, Kitajska ali Brazilija, ne obravnavajo ali reciklirajo svojih odpadkov tako, kot zahodne države, medtem ko je Brazilija država, ki je boljša pri obdelavi in recikliranju izdelkov za enkratno uporabo.

Leta 1998 je bilo le malo držav, ki so skrbele ali bi si lahko privoščile recikliranje trdnih odpadkov. Večina recikliranih odpadkov je bila izvedena v zahodnih državah, kot so ZDA, Kanada, evropske države, Avstralija, Nova Zelandija in nekaj vzhodnoazijskih držav, kot sta Japonska in Južna Koreja.

Recikliranje se je najbolj razvilo v zadnjih 15-20ih letih, a so zahodne države v predelavi in ponovni uporabi plastike, stekla, papirja in drugih odpadkov daleč pred državami latinske Amerike ter azijskimi in afriškimi državami.

Dve izmed najbolj onesnaženih rek na planetu sta v Afriki: Niger in Nil, dve sta v Južni Aziji, to sta reki Ind in Ganges, ostalih šest pa je v vzhodni in jugo-vzhodni Aziji. Pripravite se: kar 95% plastike, ki onesnažuje svetovne oceane prihaja v morje prav iz teh rek.

Torej – katere države najbolj onesnažujejo okolje in oceane s plastiko, škodujejo ekosistemom in morskemu življenju?

Odgovor je: predvsem azijske države s Kitajsko na čelu! Slednjata je najbolj onesnaževalska država na svetu, sledi ji jugovzhodna Azija in Pacifiške države, kot je Indonezija, Filipini, Vietnam, nato pa precej manj še Tajska in Malezija.

Čeprav je pogled na želve s slamicami v nosnicah ali na morske leve, ki se dušijo s plastičnimi vrečkami, zelo žalosten, je daleč od realnosti.

Raziskovalci so namreč prišli do zaključkov, da so za morske živali najbolj nevarne odpadne ribiške mreže in drugo ribolovno orodje, ki ga je ogromno.

Predstavljeni podatki so jasni, narodi tretjega sveta so namreč daleč pred vsemi drugimi v onesnaževanju svetovnih oceanov in to zaradi slabe infrastrukture in pomanjkanja objektov za obdelavo odpadkov.

In če hočete pomagati živalim, da se ne bi ujele, so edina pot politike, ki kaznujejo komercialne ribiče, ki zapuščajo ali odlagajo odrabljene mreže in ribiško drugo opremo kar v morje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine