3.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Rasizem po kanadsko? Narodno kanadsko gledališče določene dni namenja samo temnopoltemu občinstvu 

Piše: A. S.

Zdi se, da se v družbi, katere najbolj cenjena vrlina naj bi bila »antirasizem«, pojavlja vse več rasizma, namreč proti belcem. Nov primer tega je gledališka predstava v Narodnem umetniškem centru v Ottawi, prestolnici Kanade, kjer se vrstijo predstave, ki so namenjene »samo črnskemu« občinstvu.

Zaradi promocije takšnih gledaliških predstav nekateri kanadskemu gledališču očitajo ustvarjanje vzdušja segregacije in diskriminacije. Gre predvsem za gledališko predstavo »Is God Is« (Je Bog je), ki bo na sporedu med 9. in 18. februarjem, od tega pa bodo za 17. februar prodajali vstopnice le temnopoltim gledalcem. Le črnci se bodo lahko na ta datum udeležili predstave, ki naj bi bila sicer črna komedija o dveh dvojčicah, ki ju njuna mati pošlje, da poiščeta in ubijeta svojega očeta.

Na spletni strani gledališča piše, da gre pri tem za »odprto vabilo občinstvu, ki se identificira s tem, da je temnopolto«, da si ogleda predstavo v sklopu svoje skupnosti; »Predstave bodo omogočile mesto namenjeno črnim gledalcem, da si ogledajo predstavo, ki odraža pester kalejdoskop črnske izkušnje«. Nadalje je na spletni strani zapisano, da bodo tovrstni »black outs« večeri omogočili črnskemu občinstvu razpravo in udeležbo, ki jo bo čutiti v gledališču, gledalci, ki se identificirajo s svojo temnopoltostjo pa bodo lahko občutili energijo Narodnega umetniškega centra s skupno strastjo in občutkom pripadnosti.

Ob tem si lahko predstavljamo splošno ogorčenje osrednjim medijev in javnosti, če bi neko gledališče na svoji spletni strani objavilo identično obvestilo, le da bi bilo namenjeno belcem in da bi na določene datume prodajalo vstopnice le belemu občinstvu.

Poleg omenjene predstave v februarju, se bo tudi v maju zvrstila druga predstava, ki bo na določene dneve dovolila ogled le temnopoltim gostom, gledališče pa za sezono 2023-24 načrtuje še več dogodkov »samo za črnce«.

No, tudi zaradi zgornje odločitve se je gledališče soočalo s kritikami, predvsem na družbenih omrežjih, medtem ko ni bilo pretiranega zgražanja v osrednjih medijih. Tako je izvršna direktorica Annabelle Cloutier poskušala umiriti strasti z izjavo, da »v gledališču ni rasno segregiranih predstav«. Čeprav je potrdila, da bo eno noč ogled zgoraj omenjene predstave posvečen samo temnopoltim, je dodala, da ne bo nikjer kontrolnih točk, kjer bi prepovedovali vstop ljudem drugih ras.

Sicer ne gre za edini tak primer. Trend dogodkov »samo za temnopolte« se ob tem očitno širi po Kanadi, saj je bil na Univerzi Guelph lanskega novembra organiziran tečaj joge, ki je namenjen samo črncem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine