9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Rajoy pred razpravo o nezaupnici vladi zavrnil pozive k odstopu

Španski premier Mariano Rajoy je danes, dan pred začetkom razprave o nezaupnici njegovi vladi, znova zavrnil pozive k odstopu. O nezaupnici, ki so jo socialisti (PSOE) vložili, potem ko je sodišče ugotovilo nezakonito financiranje Rajoyeve Ljudske stranke (PP), bo parlament predvidoma glasoval v petek.

 

Na vprašanje opozicijskega poslanca, ali bo odstopil, je premier danes v parlamentu odgovoril, da “ima namen izpeljati mandat, ki so mu ga podelili Španci”. Mandat se mu izteče leta 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Imam mandat državljanov, ki so moji stranki dali več kot 50 sedežev več kot drugi najmočnejši stranki v državi, (socialistom),” je dodal.

Poudaril je, da “ni bila obsojena ne vlada ne PP”. Socialiste je obsodil “izsiljevanja” in da želijo sestaviti vlado, ki jo bodo sestavljali še stranka Podemos, zagovorniki katalonske neodvisnosti in baskovski nacionalisti.

Opozicijski socialisti so predlog nezaupnice v parlament vložili minuli petek, dan potem ko je sodišče v okviru obsežnega korupcijskega sojenja ugotovilo nezakonito financiranje vladajoče Ljudske stranke.

Sodišče je odkrilo kompleksen sistem podeljevanja podkupnin nekdanjim predstavnikom stranke v zameno za dobičkonosne pogodbe na podlagi javnih naročil med letoma 1999 in 2005. Sama stranka ni bila obtožena neposredne vpletenosti, naj pa bi se okoristila s sredstvi, nezakonito pridobljenimi prek sistema “institucionalne korupcije”. Obsojena je bila na plačilo 245.000 evrov kazni.

Zaradi korupcije, poneverbe in pranja denarja je bilo sicer 29 ljudi obsojenih na vsega skupaj 351 let zapora.

Španski parlament bo o predlogu nezaupnice razpravljal v četrtek in petek. Glasovanje o predlogu nezaupnice je predvideno ob zaključku razprave v petek, bi ga pa lahko preložili tudi na soboto. Še vedno ni jasno, ali bo predlagateljem uspelo zbrati zadostno število glasov, saj je opozicija globoko razdeljena.

Zadnje novice

Sorodne vsebine