-1.1 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Quebec bo uvedel davek za necepljene

Piše: Jože Jan

Kanadska provinca Quebec ima najslabše številke pandemije v vsej Kanadi. 10% prebivalstva je necepljenih, predstavljajo pa 50% hospitaliziranih v intenzivni negi.

Premier kanadske province Quebec, konservativni nacionalist François Legault, je napovedal uvedbo »prispevka«, ki bo zaračunan ljudem, ki se brez zdravstvenega razloga odločijo, da ne bodo prejeli cepiva proti covidu. Višina prispevka še ni določena, bo pa »znatna«. Prispevek – lahko se razume kot davek ali globo – je po mnenju Legaulta posledica stroškov necepljenih za javne račune Quebeca, saj po uradnih podatkih desetina prebivalstva, ki niso cepljeni, predstavlja polovico vseh pacientov v intenzivni negi.

Legault je svojo odločitev utemeljil ne samo v ekonomskem vidiku, ampak tudi kot socialno pravičnost in izjavil, da je ukrep znamenje »pravičnosti do 90% prebivalstva, ki se je žrtvovalo in se cepilo.« Pokrajinski premier ni pojasnil, kam bodo usmerjena sredstva, pridobljena s tem davkom.

Quebeški premier je dodal, da bodo začeli zahtevati potrdilo o cepljenju v vseh komercialnih obratih v provinci. Quebec ima najstrožje omejitve vse Kanade, med njimi zaprtje vseh trgovin med 22.00 in 5.00 uro. Do sedaj je v Quebecu zaradi covida umrlo 12.028 ljudi, kar je najvišje število vseh kanadskih provinc.

Quebec je druga najbolj naseljena provinca v Kanadi. Več kot polovica jih živi v metropolitanskem območju Montreala.

 

Vir: El Mundo, Španija

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine