7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Putinovo barbarstvo: Satelitski posnetki iz Mariupolja kažejo na grozljivo širjenje masovnih grobišč

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Satelitski posnetki, ki so nastali nad Mariupoljom, razkrivajo grozljivo odkritje in sicer rast masovnega grobišča, v katerem naj bi počivalo 1500 žrtev ruske agresije. Satelitski posnetki kažejo, da so bile žrtve zakopane v zgodovinskem mestecu Stari Krim, vasi Manhush in mestecu Vynohradiv. Število zakopanih pa naj bi rastlo od pomladi naprej. 

“Center za informacijsko odpornost je analiziral podobe iz Starega Krima, za BBC-jev program Panorama in zaključil, da je bilo izkopanih 1500 novih grobov odkar je bilo isto območje analizirano letos junija. Sedaj je ocenjeno, da se je na tisti lokaciji izkopalo 4600 grobov od začetka vojne, čeprav na tej točki ne morejo ugotoviti natančnega števila pokopanih teles,” poroča Kyiv Independent.

Pridobitev natančnega števila pokopanih, predvsem pa identifikacija umrlih je izrednega pomena. Ne samo zaradi popisa vojnih zločinov in grozodejstev pripadnikov ruske vojske, temveč zaradi sorodnikov umrlih ukrajinskih vojakov, ki še do te točke ne vedo, kje so pokopani njihovi bližnji. Pojavila so se pričevanja lokalnih prebivalcev, ki trdijo, da so številni grobovi označeni z majhno tablico, na kateri je napisana številka in spol, ne pa ime. “Večina teles je neidentificiranih,” trdi ena od prebivalk območja.

Provizorične mrtvašnice
Prav posebna grozljivka pa naj bi se odvijala poleti, ko so svojci pogrešanih vojakov in tudi civilistov čez poletje prepoznavali svoje bližnje v provizoričnih in neklimatiziranih mrtvašnicah. Ukrajinci sedaj trdijo, da je bilo med boji za Mariupolj ubitih 25 tisoč ljudi, od tega jih je 5 do 7 tisoč umrlo pod ruševinah lastnih bombardiranih domov. Številne od civilnih žrtev so, tako trdijo priče, izpod ruševin odstranjevale ruske oblasti, nato pa jih odvažali ravno na ta množična grobišča.

Tragične zgodbe Ukrajincev
Ob vsem tem pa so še posebej grozljive osebne zgodbe preživelih iz Mariupolja. Ena izmed takšnih zgodb za BBC pove Olga Sagirova, ki je živela v delu Mariupolja, ki v prvih dneh vojne ni utrpel veliko škode. Vse se je spremenilo, ko je neke noči nad njeno hišo zahrumelo vojaško letalo, ki je v trenutku podprlo njeno hišo. Ruševine pa so v trenutku pokopale njene starše, njenega moža in starše, ki so živeli v isti hiši. Njen mož Valerij je napad preživel, a je bil v napadu tako poškodovan, da je kmalu izdihnil. Od nje je bil oddaljen le nekaj korakov, ampak ujet med ruševinami zaradi česar ga ni mogla rešiti. Tudi sama je bila ujeta. Osvobodili so jo sosedje, ki so ji lahko pomagali šele prihodnje jutro. V napadu so umrli tudi njeni starši. Ker je Mariupolj sedaj pod okupacijo Rusije, se ne more dokopati do informacij, ali so bili njeni starši pokopani. Od tistih, ki so ostali v Mariupolju je slišala, da naj bi neko truplo še vedno štrlelo iz ruševin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine