21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Putinove hčere – tarča ameriških sankcij

Piše: Jože Jan

Združene države Amerike so uvedle sankcije proti ožjemu krogu  ruskega predsednika Putina, vključno z njegovimi hčerami.

Na seznamu so tudi družina zunanjega ministra Sergeja Lavrova in večje ruske banke. Ukrepi so posledica novih razkritij grozodejstev ruskih čet v Ukrajini, vključno z umori civilistov v mestu Buchi.

Ameriški predsednik je te umore označil kot »vojne zločine« in dodal, da bodo storilci teh zločinov morali odgovarjati.

ZDA so sporočile, da sta Putinovi hčerki, Katerina Vladimirovna Tikhonova in Maria Vladimirovna Vorontsova podvrženi sankcijam, »katerih lastina in interesi so blokirani«.

Uradnik Bidenove administracije je dejal, da so ZDA uvedle sankcije proti Putinovim hčeram, ker bi lahko imele nadzor nad očetovim premoženjem. »Imamo razloge, da verjamemo, da Putin in njegovi sorodniki in oligarhi skrivajo svoje bogastvo in vlagajo v finančni sistem ZDA;« je dejal uradnik. »Verjamemo, da je veliko Putinovega premoženja skrito pri družinskih članih.«.

Tudi Združeno kraljestvo je napovedalo sankcije proti osmim ruskim oligarhom in bankam, vključno z največjo banko Sberbank in Cedit Bank of Moscow. Evropska unija razpravlja o prekinitvi uvoza ruskega premoga.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky je v govoru pred irskim parlamentom dejal, da je potreben takojšnji embargo na ruski plin in nafto, ker z njihovim uvažanjem Evropa financira rusko invazijo na Ukrajino.

 

Vir: BBC, Združeno kraljestvo

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine