30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Putin znova zagrozil Zahodu: “Jedrsko orožje obstaja zato, da ga uporabimo”

Piše: Nova24tv.si

Ruski predsednik Vladimir Putin opozarja zahod, da je Rusija s tehničnega vidika pripravljena na jedrsko vojno, v primeru da Združene države Amerike v Ukrajino pošljejo svoje vojaške enote. Kar bi po njegovih besedah pomenilo resno stopnjevanje konflikta.

“Z vojaško-tehničnega vidika smo seveda pripravljeni.” S temi besedami je v svoji zadnji izjavi za rusko televizijo pospremil Vladimir Putin, ki je odgovarjal na vprašanje novinarja, če je država dejansko pripravljena na jedrsko vojno. Nadaljeval je da bi ameriške vojaške sile v Ukrajini ali pa celo na ruskem ozemlju pomenilo neposredno grožnjo, katero bi Rusi težko prezrli.

“ZDA dovolj dobro poznajo Rusijo, zato menim, da zaenkrat ne drvimo v to (jedrski konlifkt), vendar smo vseeno na to pripravljeni.” je še dodal Putin, ki je preteklosti že nekajkrat svaril Ukrajino in zahodne države pred nadaljnjo eskalacijo že tako najbolj resnega konflikta na svetu.

Združene države v še dodatno pomoč Ukrajini
Direktor CIA opozarja, da je dodatna pomoč Ukrajini ključna za ohranjanje njenega ozemlja. A kot poroča Reuters, so Putinove jedrske grožnje neposredni odgovor Združenim državam, ki so Rusiji ponudile nova pogajanja glede razmejitve (demarkacije) evropske internacionalne varnosti. ZDA v odgovoru Putinovim grožnjam pravijo, da ni pripravljen na resne pogovore glede rešitve ukrajinske vojne. Putin pa hkrati tudi zatrjuje, da “ne zaupam nikomur, potrebujemo neko jamstvo, ki mora biti vnaprej točno določeno.”

“Jedrsko orožje obstaja za to, da ga uporabimo,” je v zaskrbljujoči izjavi dejal Vladimir Putin, ki več kot očitno ne izključuje uporabe jedrskega orožja, kar bi za Evropo in svet najverjetneje pomenilo jedrsko svetovno vojno. “Tudi mi imamo svoja načela.” še dodaja ruski predsednik.

Foto: epa
V Rusiji ta teden predsedniške volitve
Putin je te izjave podal le nekaj dni pred ruskimi predsedniškimi volitvami, kjer lahko računa na še en šest letni mandat. Volitve bodo potekale med 15. in 17. marcem, je pa seveda jasno, da je Putin že pred volitvami de facto zmagovalec. Rusija je namreč kategorizirana po študijah mednarodno priznanega inštituta Freedom House kot avtoritarni režim, kjer so zrežirane volitve stalnica.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine